(VIDEO) Željko Uhlir nam je pokazao svoj kvart: Pitali smo ga škakljiva pitanja na koja nije ostao ravnodušan

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Do lokalnih izbora ostalo je malo više od dva tjedna, a borba za gradonačelničku fotelju u Zagrebu je sve napetija, ali i zanimljivija. Kako bi pridobili potencijalne glasače, kandidati iz rukava izvlače sve svoje adute, kuju se veliki planovi, svakodnevno padaju brojna obećanja… Kako bismo što bolje upoznali sve ono koji žele doći na čelo metropole, portal Zagreb.info pokrenuo je serijal video intervjua u kojima razgovaramo s kandidatima, a doznajemo i ono što bi možda radije prešutjeli. Ovog je puta naš sugovornik bio Željko Uhlir, kandidat HNS-a.

Uhlir nas je proveo svojim kvartom, pa smo s njim prošetali Britanskim trgom, gdje on živi već 30 godina.

“Devedesetih sam doselio ovdje, djetinjstvo sam proveo na Črnomercu. Ovaj dio grada ima vrlo interesantnu povijest, ali je nažalost slabo održavan. Tu se nalazi puno malih dućana i kafića, pa je poprilično životopisno. Ne morate koristiti javni prijevoz ni automobil jer je sve blizu”, kaže nam Uhlir i otkriva kako ga susjedi gledaju.

“U obnovi se pokazalo da imate ‘susjede iz pakla’ koji pokušavaju sve opstruirati, ali ima i dobrih i vrlo kvalitetnih susjeda koji su uvijek spremi pomoći. Ljudi u ulici me znaju kao čovjeka koji je stručnjak i koji je godinama radio na vrlo odgovornim poslovima”, dodaje.

Pitali smo ga i kojeg od protukandidata ne bi zaposlio u slučaju da ima svoju tvrtku i mora birati jednoga od njih.

“Odmah mi pada na pamet Tomislav Tomašević zbog njegove upitne karijere, aktivisti mi ne trebaju. Ali ipak, na prvom mjestu je Jelena Pavičić Vukičević, političarka opće prakse koja se bavi isključivo time i ne znam kako bi se snašla u privatnoj tvrtki”, objašnjava nam Uhlir i dodaje da nikog od njih ne bi zaposlio kao direktora financija jer se Zagreb našao u teškom minusu te na čelo treba doći profesionalac.

Ispitali smo ga i koliko zna o rodnom gradu. Uz malu pomoć točno je odgovorio gdje se nalazi Novodvorska ulica, no nije znao po čemu je poznata. Znao je i koja odredišta spaja tramvajska linija 1, što znači ajncug te kada je osnovana Filharmonija kazališnog orkestra.

Otkrio nam je koje tri promjene smatra ključnima za grad.

“Kada bi se sada okrenuli za 360 stupnjeva, svaki stupanj bi tražio promjenu. Ipak, tri promjene u gradu Zagrebu možemo svesti na obnovu grada u svakom smislu, od potresa i neplanskih djelovanja i neodržavanja. Obnova je broj jedan. Treba uvesti i više transparentnosti i brige o gradskom proračunu. Treća promjena je, više zauzimanje za naše građane osobno. Mora postojati briga za mlade, rješavati njihova stambena pitanja, mora se riješiti gradski promet. To su sve veliki zaostaci jer se 20 godina nije vodila briga o Zagrebu. Dakle, Zagreb je jedan zapušteni grad”, tvrdi Uhlir.

Da bi se blagajna oporavila, HNS-ov kandidat smatra da je konsolidacija proračuna nužna.

“Potreban je ‘clean start‘. Treba pronaći sve zaostatke, da se cijela javnost upozna s problematikom gradskog proračuna, odreći se svih nepotrebnih stavki, svega onoga što Zagrebu uopće ne treba. Pri tome mislim na javnu nabavu koja je teška oko pet milijardi kuna svake godine i tu se mogu ostvariti uštede oko 20 posto”, objašnjava.

 Pitali smo ga i što bi učinio za mlade u gradu.

“Mladima treba rješavati stambeno pitanje, tu je program društveno poticajne stanogradnje u kojem, nažalost, Grad ne sudjeluje već dvadesetak godina. 2001. godine kada je Bandić bio u SDP-u izgradilo se cijelo Špansko, međutim nakon toga Grad Zagreb ne sudjeluje. To treba oživjeti, stanovi za najam su nužni, tako da mlade osobe koje još nisu kreditno sposobne, mogu si riješiti stambeno pitanje. Također, treba i privući investicije u Zagreb na način da se stvaraju nova radna mjesta. I treće, mladima trebaju kulturni centri koji su zapušteni i zanemareni”, kaže Uhlir.

“Drago mi je da sam dobio priliku da vam se predstavim. Pozivam vam sve da izađete na izbore. Imate što birati. Osobno nadam se da mogu ispuniti sve vaše potrebe,  a moj životni moto je ‘red, rad i disciplina‘”, zaključuje.

Komentari