(VIDEO) Škoro o dugovima: ‘Generirani gubitak, koji je uvijek odobravala Skupština, a to su HDZ i MB365, je na razini 1,3 milijarde kuna’

Foto: DP

Miroslav Škoro, kandidat za gradonačelnika, održao je konferenciju za medije ispred zgrade Gradskog poglavarstva u Zagrebu i govorio o stanju gradskih financija Grada Zagreba. Najavio je da će se u ovom tjednu, nakon što se dosad puno govorilo o osobnostima i stilovima upravljanja, primarno baviti brojkama, odnosno ključnom temom o kojoj je i dosad govorio u ovim izborima, a to je financijska forenzika i stanje financija Grada Zagreba.

Iznio je pritom podatke o trenutnom stanju u Gradu, čiju je forenziku napravio tim Domovinskog pokreta, na čelu s magistrom Ljiljanom Vuletić, ovlaštenom revizoricom. Škoro i Vuletić istaknuli su tek neke od osnovnih pokazatelja loše situacije gradskih financija, kao što su direktni dug u iznosu od 4 milijarde kuna, indirektni dug (razna jamstva i sl.) u iznosu 2,34 milijarde kuna.

„Zanimljiv je podatak da npr. Grad Zagreb za održavanje fotokopirnih uređaja i pisača daje 5,5 milijuna kuna godišnje, popravak uređaja za hlađenje te klimatizaciju i ventilaciju 1,9 milijuna kuna. Spomenik domovini je koštao 37 milijuna kuna – po kvadratnom metru više nego Pelješki most. Rashodi za ugovore o djelu u Gradu Zagrebu iznose na godišnjoj razini 15 milijuna kuna, naknada članovima predstavničkih tijela je na razini 49 milijuna kuna. Grad Zagreb ima sklopljene ugovore sa 215 odvjetničkih ureda! A ovo je tek mala forenzika na temelju javno dostupnih izvješća!“, izjavio je Škoro.

Govoreći o Holdingu, Škoro je istaknuo kako on ima dugoročne obveze na razini 4,3 milijarde kuna, a kratkoročne na razini 2.7 milijardi kuna, gubitak je 140 milijuna kuna. ZET ima dugoročne obveze na razini 1,15 milijardi kuna, kratkoročne na razini 447 milijuna kuna, gubitak 10 milijuna kuna.

„Koliko će se ZET-u još nadodati toga kad je u pitanju žičara, ne znam i neću o tome govoriti jer se bojim da mi ne zapale auto“, rekao je Škoro, aludirajući na nedavnu situaciju u kojoj je ženi koja se pobunila na buku koju stvara žičara, zapaljen automobil.

Foto: DP

O ukupnim dugovanjima Škoro je istaknuo: „Dugovanja grada i javnih poduzeća su 12,6 milijardi kuna u ukupnom iznosu, to je jedan godišnji proračun! Generirani gubitak, koji je uvijek odobravala Skupština, a to su HDZ i MB365, je na razini 1,3 milijarde kuna. Gubitak nije jednako dug, dug je nešto što postoji i treba se vratiti, a gubitak je novac koji je nestao i ne može se nadoknaditi na bilo koji način nego da ga se ili otpiše ili ‘eutanazira’. Znači 1,3 milijarde kuna je bačeno! U ovoj godini je proračunski predviđeno da se smanje transferi za poticaje i subvencije poduzetništvu i ugroženim skupinama za 64% te je planiran prihod od prodaje imovine 1,2 milijarde kuna.“, naglasivši da neki od kandidata poput gospođe Pavičić Vukičević, gospodina Filipovića pa dijelom i gospodina Tomaševića, ove brojke brane te dodao: „Mi smo jedini koji to mogu popraviti! Mi smo poduzetnici i znamo što znači zaraditi, gospodariti i potrošiti novac, u krajnjoj liniji i zadužiti se!“

Foto: DP

Više o načinu kako planiraju navedene dubioze riješiti, govorila je gospođa Ljiljana Vuletić te naglasila: „Godinama smo svjedoci probijanja gradskog plana i proračuna i nenamjenskog trošenja sredstava, koje nas je dovelo do situacije da smo pred stanjem bankrota i krajnje je vrijeme da spasimo što se spasiti da! Domovinski pokret je na svojim stranicama i prezentaciji plana iznio mjere kojima želi spriječiti velike gubitke i situaciju bankrota. Prvi korak koji ćemo napraviti je forenzika i revizija sve javne nabave koja je korumpirana, ugovorene svote se probijaju i po 200% i tu nastaju veliki gubici. Nećemo dopustiti nikakav klijentelizam što se tiče javne nabave, forenzičkim računovodstvom i digitalnom transformacijom dovest ćemo proračun iz deficita u suficit. To sve dalje možemo iskoristiti za dobro planiranje i gospodarenje, za subvencije poduzetnicima, za socijalne i komunalne usluge. Također smatramo da je velika mogućnost za smanjenje prireza čak od 3%. Prirez od 18% je prevelik teret građanima i poduzetnicima, a u konačnici mi građani grada Zagreba od toga ne vidimo ništa.“


Komentari