(VIDEO) Razgovarali smo s Ankom Mrak-Taritaš: ‘U centru se ugodno osjećam. Sve mogu odraditi pješice, sve mogu ‘zbaviti’ u trenirci’

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Jedna od glavnih tema već dugo su svakako – lokalni izbori. Iz dana u dan bitka za fotelju Zagreba sve je napetija i zanimljivija, a kandidati daju sve od sebe kako bi se predstavili u najboljem svjetlu i privukli potencijalne glasače na svoju stranu. Zato je portal Zagreb.info pokrenuo serijal video intervjua u sklopu kojega razgovaramo s kandidatima, a sve kako bismo ih što bolje upoznali, ali i otkrili detalje iz njihovog života koje bi možda radije prešutjeli. Naša je sugovornica ovog puta bila predsjednica stranke Glas, Anka Mrak-Taritaš.

Provela nas je svojim kvartom, odnosno Martićevom ulicom u centru grada. “To je kvart u kojem živim, tu sam se preselila prije šest godina, ali sam od ’84. živjela u Vlaškoj, tako da sam se samo kroz Ratkaj preselila u ovaj kvart”, rekla nam je ova 61-godišnjakinja, kojoj je najdraža pjesma o metropoli “Beli Zagreb grad”.

“Dakle, ja živim u centru. Inače sam Bjelovarčanka i cijeli život sam živjela u centru Bjelovara. Ja se tu dobro osjećam. Sve mogu odraditi pješice, kad izađem iz stana odmah sam u nekom muvingu, sve mogu ‘zbaviti’ u trenirci. Iako je, naravno, prisutno vječno pitanje parkiranja, gdje staviti limenog ljubimca, ali i to se da riješiti”, rekla nam je Mrak-Taritaš.

Na plac, dodaje, odlazi na Kvatrić, nešto rjeđe na Dolac, a kavu pije – u Martićevoj. “Martićeva je bila ulica u kojoj su se prodavali auto-dijelovi, a posljednjih desetak godina pretvorila se u ulicu dobrih kafića, dobrih prostora, i zapravo je jedna vrlo ugodna ulica za živjeti u blizini i piti kavu s prijateljima”, objašnjava.

Pogledajte video:

Otkrila nam je i da su joj susjedi često znali reći “pa hoćete li se kandidirati, pa kad ćete se kandidirati, bilo bi super da se kandidirate, nama je žao što prije četiri godine niste uspjeli”.

“Čujte, uvijek je bilo i uvijek će biti zlih jezika, dobro je. Mi svi volimo čuti da nas netko hvali i potiče, ali treba čuti i onu drugu stranu”, rekla nam je Mrak-Taritaš te dodala kako joj je velika podrška suprug, ali i dvojica sinova. To ju je kaže, iznenadilo, jer ih – nervira što im se majka bavi politikom.

Provjerili smo i koliko zna o Zagrebu. Bez razmišljanja je tako točno odgovorila na pitanje gdje se nalazi Ulica neznane junakinje, znala je i tko je izgradio Drveni neboder, ali koji je pjesnik i političar stradao nakon potresa 1880. godine.

Ipak, nije znala nastaviti stih popularne pjesme “Zagrebačkim ulicama”. Naime, odgovorila je: “… cesta mog života kreće”. Isto tako, nije znala ni koje su bile prve životinje u zagrebačkom Zoološkom vrtu.

Otkrila nam je i koje su tri ključne promjene koje će, u slučaju da postane gradonačelnica, napraviti u metropoli. “Prvo tu svakako treba biti način upravljanja gradom. Pri tome prvenstveno mislim na smanjenje broja djelatnika. Zamislite kad imate 27 ureda, možete li zamisliti kolegij na kojem imate 30 ljudi, 10 ih gleda kroz prozor, pet nikad nije reklo riječ. Dakle, mora postojati način da možete upravljati, da gradonačelnicu viđate malo, a pročelnike ureda jako puno jer je to njihova stvar. Druga stvar je otvoreno, javno i transparentno upravljanje financijama. Treća stvar koja se mora dogoditi je rješavanje prometa”, smatra ova kandidatkinja za “tron” metropole, a objasnila nam je i kako bi taj problem prometa ona riješila.

“Dakle, kada je riječ o prometu, ja projekte definiram kao kratkoročne, srednjoročne i dugoročne. Kratkoročni su oni koji se mogu riješiti jednostavnim potezom u relativno kratkom vremenu, poput uvođenja pametnih semafora i prometnih znakova koji uvijek daju prednost javnom prometu. Što se tiče srednjoročnih, oni podrazumijevaju rješavanje pravaca koji nisu dovršeni, poput ulice Prisavlje”, objasnila nam je Mrak-Taritaš, koja pod dugoročnim projektima podrazumijeva Jarunski most i onaj koji, kako kaže, ide kroz urbano tkivo Zagreba, ali i rješavanje javnog prometa korištenjem željeznice te nizom podvožnjaka i nadvožnjaka. Pobrinula bi se i za romobiliste, kojih je sve više.

Pogledajte video:

 

“Romobili postaju svakodnevica. Njih ne možete tjerati na kolnik jer, naravno, bez obzira na brzine koje razvijaju, morate imati i biciklističke staze koje su zaista suvisle. Između papira i stvarnosti je stvarno dug put, a ja hoću ono na papiru pretvoriti u stvarnost”, tvrdi Mrak-Taritaš, koja se osvrnula i na problem Jakuševca.

“Taj problem nije od jučer. Jakuševac treba sanirati. Mi već sad odvajamo otpad, time se treba baviti, ali nikad, apsolutno nikad više ne smije se dogoditi da se natječaj za zbrinjavanje otpada u gradu Zagrebu napravi na način da može biti samo jedan ponuđač”, rekla je te dodala kako i svi drugi javni natječaji moraju biti otvoreni i transparentni, a ne tako da ih mogu dobiti samo, kako kaže, “oni koji nose ljubičaste majice”. Tako su svi natječaji u Zagrebu bili napravljeni, smatra Mrak-Taritaš.

“Nadam se da vam je bio zanimljiv intervju. To sam ja, prava ja, točno onakva kakva jesam. Moja poruka svima je – izađite na izbore. Bit će puno različitih kandidata, sigurno svatko od vas ima nekog za koga može glasovati. Ja sam nekako uvjerena, da ako do sada niste imali kandidata, da će ovaj intervju biti razlog zašto ćete glasovati za mene. Glasujte za mene!”, poručila je na kraju Zagrepčanima.

Komentari