(VIDEO) MIRANDO MRSIĆ ŽELI NA ČELO METROPOLE: ‘Ja sam dotepenec kao i većina Zagrepčana’

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Dan lokalnih izbora sve je bliže, a bitka za vladajuću “fotelju” Zagreba sve je napetija. Kako bismo što bolje upoznali kandidate za gradonačelnika metropole, portal Zagreb.info pokrenuo je serijal u sklopu kojeg razgovaramo s njima, postavljajući im pritom i provokativna pitanja koja bi možda najradije izbjegli. Ovog je puta naš sugovornik bio Mirando Mrsić.

Ja sam dotepenec kao i većina Zagrepčana u Zagrebu. Od ’78. živim ovdje i Zagreb je moj grad”, rekao nam je ovaj 62-godišnji Splićanin s adresom u Šestinama, koji kao najdražu pjesmu o metropoli ističe “Vraćam se Zagrebe tebi”.

Proveo nas je i kroz svoj kvart. “Tu se odvija cijeli društveni život i to je mjesto gdje ja često dolazim i gdje provodim jedan dio svog vremena. Ovdje je crkva, ovdje je vatrogasni dom, tu je dječje igralište i ovdje se nalazi najviše ljudi”, rekao nam je i naglasio kako voli doći u središnji dio kvarta jer mu je na ruti do Kraljičinog zdenca, kamo, kaže, voli otići te provesti neko vrijeme.

Zanimalo nas je i što su prema njegovom mišljenju prednosti, a što nedostaci Šestina. “To je miran kvart, miran dio Zagreba, pun je zelenila. Nedostatak je loša prometna infrastruktura, loše smo povezani s ostalim dijelovima grada. Također, loša je i IT infrastruktura. Dakle, mi tu još imamo dio koji je na bakrenim vodovima, nema ni optike, a u današnje vrijeme bez toga život nije baš ugodan”, kaže.

Pogledajte video:

Pitali smo ga i kojeg bi protukandidata izabrao kao svog zamjenika. “Jedna od osoba koja zna puno o gradu je Anka Mrak-Taritaš i mislim da bismo bili dobri suradnici”, smatra Mrsić, koji za zamjenika, dodaje, nikada ne bi odabrao Davora Filipovića. “On lupa gluposti”, rekao nam je Mršić.

Zanimalo nas je koliko zna o Zagrebu, a na našem je testu – položio. Iako nije bio siguran, točno je odgovorio na pitanje gdje se nalazi Ulica Vladimira Vidrića, znao je i koja odredišta spaja linija 5, koje godine je otvoren Zoološki vrt, upoznat je i s djelima Tina Ujevića, ali na jednom je pitanju ipak “kiksao”. Naime, iako nije bio daleko, nije znao da je cukerpek slastičar. Pretpostavio je, naime, kako je riječ o slastičarni, no radi se o slastičaru.

Otkrio je i koje su tri ključne promjene koje će, u slučaju da postane gradonačelnik, napraviti u Zagrebu. “Moj program ‘Zagreb u sigurnim rukama’ ima tri stupa, a to je obnova Zagreba od potresa, revitalizacija Imunološkog zavoda u borbi protiv pandemije i vraćanje dostojanstva i drugačijeg razmišljanja u gradu Zagrebu. Predlažem i nudim građanima manji prirez, s 18 na 14 posto, deset posto manju cijenu vode, komunalne naknade i parkinga”, rekao je bivši ministar rada i mirovinskog sustava u Vladi Zorana Milanovića.

“Kao ministar sam napravio određene iskorake u Hrvatskoj i mislim da je to bio dobar period u mom životu. Jasno da ima stvari koje želite napraviti drugačije. U Zagrebu želim napraviti novu bolnicu preko Save, jer da je potres bio jači i da su se srušili mostovi, građani Novog Zagreba ne bi imali zdravstvenu skrb”, govori Mršić koji nam je otkrio i na koji bi način pomogao malim obrtnicima.

“Male trgovce treba potpuno rasteretiti svih poreznih davanja, komunalne naknade, ali i najma prostora u kojem se nalaze. I određene obrte za koje znamo da su zagrebački promovirati i stimulirati transferima iz proračuna Grada Zagreba, tako da ti naši tradicionalni obrti ostanu”, rekao je Mrsić, koji se s slaže s onim dijelom građana koji misle da bi se maske trebale nositi na otvorenom.

Pogledajte video:

“U Zagrebu divlja pandemija i građani trebaju maksimalno suziti svoje socijalne kontakte i trebaju nositi maske u javnom prostoru. To je bio zaključak Stožera Grada Zagreba, ali Jelena Pavičić Vukičević u najboljoj maniri svog mentora, preminulog Milana Bandića, to je maknula i rekla da to ne treba. Imamo antivaskere, a sada smo dobili i antimaskere u vidu Jelene Pavičić Vukičević, Nađa i Troskota”, rekao nam je.

“Drage sugrađanke i sugrađani, izađite na izbore u svibnju, glasajte za moj program ‘Zagreb u sigurnim rukama’, jer inače ćete Zagreb ostaviti u koruptivnim rukama, plagijatorskim rukama, ili nesigurnim rukama. Zagreb u sigurnim rukama je budućnost koju vam ja nudim“, poručio je Mrsić na kraju.


Komentari