(VIDEO) BIVŠI REPREZENTATIVAC ŽELI NA ČELO GRADA: ‘Problem električnih romobila riješio bih zagrebačkim promenadama’

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Tko će biti novi gradonačelnik Zagreba – znat će se uskoro. Lokalni izbori sve su bliže, a kandidati daju sve od sebe kako bi se predstavili u najboljem svijetlu, stoga svakog dana slušamo razna obećanja, kuju se veliki planovi, a ideja za “poboljšanje” grada sve je više.

Upravo zato, portal Zagreb.info pokrenuo je serijal u kojem razgovaramo s kandidatima kako bismo ih bolje upoznali. Ovog je puta naš sugovornik bio Zvonimir Troskot, Mostov kandidat za gradonačelnika, ali i bivši nogometni vratar te hrvatski reprezentativac. Ispričao nam je, kako sam kaže, sočne detalje iz svog života, a što smo sve saznali – doznajte u nastavku.

Ovaj 36-godišnjak proveo nas je kroz svoj kvart – Jarun. “Na Jarunu živim dvije i pol godine. Međutim, živio sam i u ostalim kvartovima, između ostalog u Dubravi, Maksimiru, Malešnici i na Črnomercu. Jarun je definitivno jedan od najboljih kvartova u gradu Zagrebu, uz Maksimir i uz podslljemensku zonu”, rekao nam je ovaj bivši nogometaš, a zanimalo nas je igra li netko na kvartu bolje od njega. Nije bio skroman.

“Nisam još našao osobu koja igra nogomet bolje od mene”, rekao je kroz smijeh, a pitali smo ga i s kojim bi protukandidatom najradije zaglavio u liftu.

“Ja bih sve kandidate prihvatio u jedan veliki lift i mislim da bi to bila jako interesantna vožnja”, rekao je Troskot, a na pitanje koga od kandidata smatra najvećom konkurencijom dao nam je diplomatski odgovor.

“Tko god od kandidata ili kandidatkinja bude s nama u drugom krugu, mi ćemo biti spremni za nju ili njega”, tvrdi.

Pogledajte video:

Otkrio nam je i svoj nesvakidašnji ritual. “Kad idem na posao, onda idem tu na tramvajsku stanicu i obavezno se okrenem da vidim koja je od dviju prodavačica na štandu. I onda si mašemo. To je baš sad ritual postao već, obavezno se na zebri okrenem da vidim tko je danas tu”, smije se Troskot, s kojim smo prošetali do njegovog omiljenog štanda na Jarunu, tik uz tramvajsku postaju. Ispitali smo i koliko zna o rodnom gradu.

Znao je gdje se nalazi Zvonarnička ulica, bez problema je odgovorio i na pitanje koja odredišta spaja autobusna linija 107, ali i kada je rođen dinamovac Bruno Petković. Ipak, pogrešno je odgovorio na pitanje koliko je stanovnika bilo u Zagrebu 1817. godine. Naime, točan odgovor je 9.055, a Troskot je mislio da ih je bilo oko 15 tisuća. Nije znao niti što je šlifer. “To je nekakav zatvarač”, mislio je. Ipak, riječ je o navlaci za poplun.

Saznali smo i koje su tri ključne promjene koje će, ako postane gradonačelnik, napraviti u metropoli. “Pod broj jedan, uvođenje financijskog reda, zato što je Zagreb u velikim dugovima i htjeli bismo posložiti te financije kako bismo onda financirali sve potrebe građana grada Zagreba. Pod broj dva, rješavali bismo problem prometa, zato što meni osobno, a vidim i drugim građanima Zagreba, promet predstavlja najveći problem. I treće, socijalnom politikom pomagali bismo Zagrepčanima, a zelenom politikom rješavali problem otpada. Dakle, sve one probleme koji su najistaknutiji među građanima”, rekao je ovaj ekonomist.

Pogledajte video:

Pitali smo ga i bi li, da je grad njegova tvrtka, dao otkaze direktorima financija. “Da je grad Zagreb moja privatna tvrtka, sigurno bih razgovarao s direktorima financija, pitao zbog čega je grad u ovako velikim dugovanjima. Ako mi ne bi dali dobre dokaze, odnosno, ako to ne bi znali potkrijepiti činjenicama, definitivno bi dobili otkaz”, tvrdi Troskot koji zna i kako bi riješio aktualan problem – električne romobile na ulicama grada.

“Što se tiče električnih romobila, mi bismo napravili rekreacijske oaze koje smo nazvali ‘zagrebačkim promenadama’. To nije ništa drugo nego uređena šetališta uz potoke, gdje bismo napravili šetnice i biciklističke staze, a automatski bi ta staza bila i za romobile. Prema tome, i tim ljudima, ali i svima onima koji se na ovakav način žele baviti rekreacijom, omogućili bismo da se tim uređenim šetnicama mogu povezivati i ići iz kvarta u kvart”, objasnio nam je Troskot, a zanimalo nas je i kako vidi Sabor.

“Sabor onako kako ga vidim je kao gimnazija nekoć, gdje svaki dan izlažemo neke teme, pripremamo se i to sve, i kao da svaki dan imamo usmeno odgovaranje. To što je nekoć bila geografija, povijest, glazbeni, povijest umjetnosti itd., danas su teme vezane uz ekologiju, ekonomiju, određene zakonske procedure… Kao što smo nekada odgovarali u gimnaziji pred profesorom, danas izlazimo na govornicu u Saboru i imaš usmeni, jedino što nam je ovdje profesor cijeli hrvatski narod koji nas gleda putem ekrana i koji prati sve ono što predlažemo i kako smo zapravo svladali gradivo”, kaže.

“Iskreno se nadam da vam se svidio ovaj video i vidimo se 16. svibnja. Znate što trebate napraviti”, zaključuje Troskot.

Komentari