VELIK PLAN ZA KVART NA ZAPADU: ‘Ovdje nema kina ni kazališta, nedostaju jaslice, a dom zdravlja nije opremljen’

Photo: Možemo!

“Zapadnom dijelu Zagreba i četvrtima Stenjevec i Podsused – Vrapče potrebno je proširenje kapaciteta Centra za socijalnu skrb podružnice Susedgrad”, istaknuo je u ponedjeljak kandidat za gradonačelnika Tomislav Tomašević.

S kolegicama i kolegama iz Možemo! i Zagreb je naš! Tomašević je u kasnim popodnevnim satima obišao gradsku četvrt Stenjevec i najavio kako će po preuzimanju vlasti u gradu ustupanjem zemljišta za proširenje i u suradnji s državom Centar učiniti primjerenim za potrebe njegovih korisnika.

“Centar pokriva ove dvije četvrti u kojoj živi oko 100.000 stanovnika, a za oko 17.200 korisnika brine tek 38 zaposlenih u neadekvatnim uvjetima i bez pristupa osobama s invaliditetom. No, to je tek dio problema sadašnje socijalne politike grada Zagreba. Umjesto dosadašnje prakse, naš je program usmjeren na razvoj socijalne politike koja neće biti patronizirajuća, nego osnažujuća i emancipatorska za svoje korisnike. Tako planiramo osnovati Centar za pružanje usluga u zajednici, kako bi se što više socijalnih usluga ljudima pružalo u njihovim domovima, kako ne bi bili prisiljeni seliti se u institucije da bi dobili potrebnu pomoć”, rekao je Tomašević govoreći o programu Možemo! i Zagreb je naš! prioritetima gradske socijalne politike u sljedećem mandatu.

Marin Živković, sukoordinator kvartovske grupe Stenjevec, govorio je o rješenjima za pitanje nedostatka obrazovnih i kulturnih institucija u tom dijelu grada, koji zbog potrebe da stanovnici Stenjevca idu u druge dijelove grada, uzrokuje i dodatne prometne gužve, troškove i zagađenje.

“U vrtiću nedostaju jaslički kapaciteti, nemamo poštanski ured, dom zdravlja nije opremljen i za laboratorijske i druge pretrage moramo ići u druge gradske četvrti. Da ne govorimo o tome da u Stenjevcu ni na zapadu grada nema ni kina ni kazališta. U našoj viziji, Zagreb je policentričan grad, u kojem su ove osnovne komunalne usluge svima dostupne pod jednakim uvjetima i u njihovoj četvrti”, rekao je.

Stenjevec ima prostora za razvoj i uspostavljanje svih tih usluga, a građani su nam u ispunjenim anketama, na temelju kojih smo oblikovali program za ovu četvrt to i sami poručili, izjavio je Živković i najavio kako će se Možemo! i Zagreb je naš! nakon izbora fokusirati na rješavanje tih problema u gradskoj četvrti Stenjevec.


Komentari