Sanja da Savu vrati Zagrepčanima: Ne bi dirao Jarunski most, ali bi riješio problem poplava, rušio bi savski nasip…

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

I dok su nekada Sava i Zagreb bili u suživotu kao prst i nokat, danas nikako da postanu jedna cjelina. Sava je odvojena od gradskog života, a jedino što možemo je šetati uz nasip.

“Nema ni nekadašnjeg kupališta koje je mnogim generacijama Zagrepčana puno značilo, a i mostovi su nedostatni za bolji suživot građana i rijeke”, istaknuo je na  konferenciji za novinare na savskom nasipu kandidat za gradonačelnika Zagreba i predsjednik GO Grada Zagreba  Hrvatske narodne stranke-liberalnih demokrata, Željko Uhlir.

Naime, uoči izbora, na sva se zvona uvijek priča kako će se izgraditi Jarunski most, ali Uhlir kaže da je to sada stvar prošlosti. Stoga je iznio vrlo konkretan prijedlog kako Zagrepčane vratiti rijeci i rijeku građanima. Pa tako on nudi jedan potpuno novi koncept, a lokacija na kojoj je  održana konferencija za novinare upravo je jedna od važnih točaka tog projekta.

Četiri su važne točke projekta

Projekt se sastoji od četiri temeljne točke: preusmjeravanje Save u poseban kanal, uspostavljanje četiri pregrade, na svakom izgradnja četiri mini hidroelektrane i stvaranje zone sporta i rekreacije.

Preusmjeravanjem Save u poseban kanal riješio bi se problem poplava, nasipi bi se mogli srušiti i time bi se dobila velika zona za sport i rekreaciju. Osim toga, za takav veliki , infrastrukturni projekt, osiguravaju se sredstva iz EU fondova”, naglasio je Željko Uhlir. Cijeli projekt mogao bi, dodaje, biti realiziran u dva mandata, a Zagrepčanima bi napokon omogućio život uz rijeku i s rijekom, piše Večernji.


Komentari