U Zagrebu se očekuje veća izlaznost nego na prošlim izborima: ‘Dogodilo se nešto što nitko nije mogao predvidjeti’

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Lokalni zbori opasno nam se bliže, a na konačan ishod utjecat će izlaznost birača. Nije tajna da Hrvatska gotovo dva desetljeća ima problem s malom izlaznošću, a dodatni izazov predstavlja pandemija kao i činjenica da je cijela jedna županija pogođena razornim potresom.

Velik je izazov i za kandidate da u doba velike neizvjesnosti motiviraju birače da odu glasati. Situacija u Zagrebu je poprilično napeta, zbog čega bi i izlaznost mogla biti veća nego ikada, što je za HRT potvrdio profesor Bagić s Filozofskog fakulteta, Lepeza kandidata je široka, a koga će stanovnici metropole odabrati, doznat ćemo 16. svibnja.

Komunikacijski stručnjak Željko Riha smatra da kandidati nisu iskoristili puni potencijal digitalnih kanala.

“Neki kandidati su krenuli rano, već i prošle godine najavili kandidaturu. U Zagrebu se dogodilo nešto što nitko nije mogao predvidjeti, to je poremetilo drugim kandidatima planove. Mnogi su predložili kandidate koji nema šanse, ali daje pojavnost stranci. Sad je slika u Zagrebu sasvim drugačija. Složio bih se s tvrdnjom da bi Zagreb mogao vidjeti puno veću izlaznost”, kaže Riha i dodaje da je vođenje kampanje nužno za lokalne izbore.

Bagić kaže kako imamo novo miješanje karata, a kako Zagreb nema dosadašnjeg gradonačelnika, borba za plijen je velika jer je grad “do jučer bio pod kontrolom jednog političkog aktera”. Ističe i da se na lokalnim izborima, osim u Zagrebu, miješa lokalna i nacionalna politika kao i da će nezavisni kandidati na izborima imati manje značajnu poruku.

Riha smatra da birače, usprkos pandemiji, zanima stabilnost i kontinuitet.

“To zadovoljstvo tj. nezadovoljstvo će se prebaciti i na lokalnu razinu. Ovo je važan test i za trenutnu Vladu koja je prošle godine dobila povjerenje građana da vodi državu”, zaključuje.


Komentari