Troskot se obratio medijima, popljuvao Pavičić Vukčević i poručio: “Zagreb je dužan najmanje pet milijardi kuna”

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Zvonimir Troskot, Mostov kandidat za gradonačelnika Zagreba, izjavio je u ponedjeljak da javnosti nije rečena stvarna istina o dugovanju Grada Zagreba te da dugovanje od nekih 600 milijuna kuna koje stalno spominje Jelena Pavičić Vukičević nije stvarni dug Zagreba. Rekao je to na konferenciji za medije sazvanoj na temu financijskog stanja Grada Zagreba i o načinima na koji misli riješiti nagomilani gradski dug.

“Kad Pavičić Vukičević govori o financijama Grada Zagreba, čovjek dobije dojam da je kao Alisa u zemlji čudesa jer govori da je financijsko stanje Grada dobro, a Grad je zapravo u ozbiljnim dugovima. Prema mojoj stručnoj procjeni kao dugogodišnjeg revizora, Grad Zagreb je dužan minimalno pet milijardi kuna”, kazao je Troskot.

2Prvo što ćemo napraviti bit će snažni kontrolni mehanizmi na rashodovnoj strani proračuna i također na prihodovnoj strani, jer su nalazi revizije pokazali da Grad Zagreb ima ozbiljnih problema s naplatama svojih potraživanja.  Revizija je našla milijardu i pol kuna nenaplaćenih potraživanja i to ne prema građanima, nego prema tvrtkama s kojima Grad surađuje”, objasnio je.

Kazao je kako će uvesti i četiri razine revzije koje će nadlegati rad Gradske uprave i Zagrebačkog Holdinga te osnovati Ured za sprječavanje pranja novca.

“Vanjsku reviziju, internu reviziju koja će pregledavati unutarnje procese kao što su prodaja i nabava imovine, EU internu reviziju koja će pregledavati trošenje novca povučenog iz EU fondova, a pozvat ćemo i državnu reviziju”, rekao je Troskot.

Naglasio je kako će čistim i stručnim upravljanjem financija otvoriti prostor za povlačenje EU sredstava za gradnju škola, vrtića, domova zdravlja, domova umirovljenika i prometnica kao i prostor za smanjenje cijena komunalija i smanjenje prireza.

Rekao je i kako će detaljno analizirati prihode, rashode, obveze, kamatno opterećenje i novčani tijek novca. “Rezultate analize i stvarno stanje financija Grada Zagreba ćemo javno objaviti. Ispred zgrade Gradske uprave instalirat ćemo digitalni pano na kojem ćemo javnost na mjesečnoj bazi obavještavati o prihodima, rashodima, dobiti, investicijama i zaduženju Grada. Svaku fakturu ćemo transparento prikazivati građanima Zagreba. Uz ovakav pristup vođenja financija, izvući ćemo Grad Zagreb iz velikog dugovanja i gliba u kojem se nalazi”, naglasio je Troskot.

Objasnio je kako će stručno i transparentno upravljati zagrebačkim financijama i gradskim dugom. Kazao je da je kao revizor 10 godina radio u najvećim svjetskim revizorskim tvrtkama gdje je nadzirao i revidirao financije tvrki koje su po veličini prihoda i broju zaposlenika veće od Gradske uprave i Zagrebačkog Holdinga zajedno.

 


Komentari