Tomašević ima velike planove za zapad grada: ‘Stanovnici Podsuseda neće više morati putovati u centar zbog nedostatka sadržaja’

Foto: Možemo

Na konferenciji za medije održanoj jučer, 14. travnja u Podsusedu, gradonačelnički kandidat Tomislav Tomašević i nositelj liste Možemo! i ZJN! za mjesni odbor Podsused Denis Lovrić upozorili su na glavne probleme ove najzapadnije gradske četvrti i predstavili rješenja za kvalitetniji život građanki i građana Podsuseda.

“Kao četvrt bogate povijesti, Podsused je nekad bio važno izletište za mnoge Zagrepčane, bogat kvalitetnim javnim sadržajima i prirodnim resursima. Ovaj se kvart nažalost pretvorio u spavaonicu na zapadu gradu bez gotovo ikakvih kulturnih, društvenih, rekreativno-sportskih sadržaja, a lokalna infrastruktura nije doživjela značajnija ulaganja još od Univerzijade, kada je izgrađena dvorana Sutjeska vrela”, rekao je gradonačelnički kandidat Tomislav Tomašević.

Jedan od najvećih problema Podsuseda koji već desetljećima obilježava ovaj kvart jest bivša stoljetna cementara čiji je objekt devastiran i opasan za građane. Drugi problem je klizište Kostanjek, nastalo zbog iskapanja lapora za potrebe cementare, a koje se pretvorilo u jedno od najvećih klizišta u ovom dijelu Europe i koje se bez obzira na česta obećanja gradskih vlasti još uvijek nije saniralo.

“Rješavanje problema hitne sanacije klizišta Kostanjek bit će nam jedan od glavnih prioriteta. Također, bivšu cementaru, kao i druge prostore industrijske baštine u gradu stavit ćemo u funkciju građana, a za tu se svrhu mogu iskoristiti EU sredstva koja ćemo iskoristiti za otvaranje različitih kulturnih, društvenih i drugih javnih sadržaja koji će unaprijediti kvalitetu života u čitavom Podsusedu. To je i važan dio naše vizije policentričnog grada s ujednačenim razvojem četvrti, u kojem građani imaju kvalitetan sadržaj upravo u svom kvartu, bez potrebe da neprestano putuju u centar grada zbog nedostatka sadržaja”, rekao je Tomašević.

Nositelj liste Denis Lovrić upozorio je na prometne nedostatke u Podsusedu: “Zagušenost automobilima već je u Podsusedu velika, problem je u prometnicama i infrastrukturi kao i u nedostacima povezanim s javnim prijevozom. Za podsusedski brijeg ispresijecan uskim uličicama želimo napraviti raster jednosmjernih ulica kojima bi se moglo kretati tako da se horizontalnom signalizacijom naprave sigurne zone za pješake, zatim da se naprave biciklističke staze te da se osigura promet minibusevima koji će starijim građanima, djeci i osobama s invaliditetom omogućiti da iz udaljenih dijelova Podsuseda dođu u centar ili prema javnom prijevozu za druge dijelove grada”.

“Također, želimo revitalizirati Podsusedski trg koji je sada usnuo te stvoriti zone sigurnog prolaza za djecu, s obzirom da trenutno parkiralište u centru ulazi u zonu prolaska. Također, podržavamo dnevne migrante i želimo da i dalje parkiraju automobile u Podsusedu kako ne bi dodatno zagušivali promet prema centru, no potrebno je napraviti parkiralište za tu namjenu neposredno van centra kvarta kako bi se stanovnicima Podsuseda omogućilo da mogu do škola, dućana i drugih sadržaja zbog kojih trebaju pristup centru”, dodao je.

U planu je i povezivanje nepovezanih biciklističkih staza izgradnjom staze Podsusedskom alejom  i Alejom Bologne sve do Vrapča, zatim nasipanje biciklističke staze i šetnice po nasipu sve do Jaruna te razvoj biciklističke magistrale po staroj trasi Samoborčeka prema centru grada.

Komentari