‘Sve je odradila uigrana ekipa!’ Petek o žičari: ‘To je projekt osmišljen kako bi se iz gradske blagajne izvukao novac’

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

“Od završetka radova na Žičari Sljeme prošla su više od četiri mjeseca, a žičara i dalje nema uporabne dozvole za rad jer nije sigurna za promet putnika”, upozorava Renato Petek (NEZ), kandidat za zamjenika gradonačelnika Joška Klisovića (SDP) na konferenciji za medije ispred Donje postaje Žičare Sljeme.

Prošlog su tjedna obavljani radovi ugradnje dodatnih čeličnih statičkih elemenata kako bi se ojačala konstrukcija zgrade Donje postaje Žičare Sljeme. Ti su statički elementi ugrađivani u garaži, kao i na dijelovima zgrade gdje se nalazi specijalizirana oprema žičare, što je statički najzahtjevnija točka objekta.

„Godinama pratim ovaj projekt koji danas predstavlja veliku sigurnosnu ugrozu za putnike. Vrijeme je da građani saznaju potpunu istinu o ovom projektu! Prozivam i pozivam zamjenicu gradonačelnika Pavičić Vukičević i pročelnike nadležne za izgradnju žičare da javnosti podastru sve informacije i dokumente o ovom projektu. Od pitanja sigurnosti, izdavanju dozvola, provedbi pa do financiranja projekta. Ukoliko to ne učini, možemo sazvati i izvanrednu sjednicu Gradske skupštine, kako bi bili potpuno transparentno“, istaknuo je Petek.

Kazao je kako ne vjeruje trenutno gradskoj vlasti i naveo nužnost provođenja neovisnog nadzora cijelog projekta o čemu je govorio u javnosti prije pet mjeseci, kada je projekt žičare kao točku dnevnog reda uvrstio na sjednicu Gradske skupštine. Poslije svega i prema dokumentaciji koju posjedujem, pojašnjava, da sumnja kao i većina građanki i građana Zagreba kako je ovaj projekt osmišljen kako bi se iz gradske blagajne izvukao novac, a sve je odradila uigrana ekipa, od izvođača, do nadzora i ljudi u gradskoj upravi koji su svi uspješno surađivali i ranije na još nekim gradskim projektima.

Javnosti trenutna gradska vlast mora objasniti zašto su tek po završetku radova na žičari radili izmjene i dopune pojedinih građevinskih dozvola? Zašto pojedini objekti, od njih ukupno 11, još uvijek nisu prošli tehničke preglede i koje se preinake moraju napraviti da bi objekti dobili uporabne dozvole? Zašto ih još uvijek nemaju? Čiji je to propust i tko plaća dodatne radove?

Tada, tijekom studenog su u Gradskoj skupštini, kao i javnosti govorili da je sve u redu, da su pogreške ispravljene, a da sigurnost nije ugrožena. Tvrdili su da dozvole samo što nisu izdane, a Elektroprojektu su prijetili tužbom i jedino su projektante prokazali kao odgovorne za sve propuste, a najavljivanu tužbu nisu podigli.

O svemu oko žičare tijekom studenog prošle godine je u javnosti govorila od strane Grada ovlaštena Ela Mihovilović Brkić koja je cijelo vrijeme glavni nadzorni inženjer, a kasnije je postala i glavni projektant projekta Žičara Sljeme. Mihovilović Brkić je bila i glavna inženjerka gradilišta Zagreb gradnje na Vrbanima u zgradama u kojima je otkrivena kancerogena voda.

„Neću stati javnost upozoravati i govoriti o činjenicama do kojih dolazim vezano uz ovaj, kao i ostale projekte u gradu sve dok sve ne istjeramo na čistac“, oštro je naglasio Petek.

Poručio je i Filipoviću da se prestane čuditi kao pura glisti oko cijene žičare, zašto ona ne košta 300 milijuna kuna. On je uz cijeli HDZ glasao da se taj projekt financira kreditom od 537 milijuna kuna uvećan za troškove kamata i naknada od dodatnih 125 milijuna kuna.

“Svima su poznati potpisani brojni aneksi ugovora i ukupna cijena ovog projekta koja iznosi više od 760 milijuna kuna”, zaključio je.

S obzirom na brojna pitanja Renata Peteka, upit smo poslali Gradu Zagrebu.

 


Komentari