Škare Ožbolt prepisala program od Mosta, odjednom sve počelo nestajati s njezine stranice

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

“Moj program uključuje sve segmente problema koji su zastupljeni u našim životima, vratit ćemo Zagrebu ponovno stari sjaj i učiniti život kvalitetnijim”, objavila je Vesna Škare Ožbolt na svojoj web-stranici volimzagreb.hr na kojoj je uz izborni program objavila i dodatnu razradu svojih ideja u rubrici #rješenja. Nudi ih mnogo, podijeljenih u 12 tematskih poglavlja: obnova od potresa, promet, gospodarstvo i poduzetništvo, zdravstvo, kultura, plan gospodarenja otpadom, sport.

No, pojavio se jedan problem u cijeloj priči. Mnoge rečenice, pa i cijeli odlomci #rješenja su prepisani od riječi do riječi iz izbornog programa Mosta i njihova tadašnjeg gradonačelničkog kandidata Marka Sladoljeva, objavljenog uoči lokalnih izbora u Zagrebu u proljeće 2017. godine, piše Jutarnji.

“U Zagrebu je moguće postići bitno bržu promjenu postupanja s otpadom… Moguće je uspostaviti i dva, pa čak i tri reciklažna centra, ovisno o prostorno planskim uvjetima i dogovoru sa susjednim gradovima i općinama…”, objavljeno je na web-stranici Vesne Škare Ožbolt u rubrici #rješenja ispod naslova “Plan gospodarenja otpadom”.

Isto to piše i u Mostovu programu iz 2017. godine – “Osnovna teza: U Zagrebu je moguće postići bitno bržu promjenu postupanja s otpadom … Moguće je uspostaviti i dva, pa čak i tri reciklažna centra, ovisno o prostorno planskim uvjetima i dogovoru sa susjednim gradovima i općinama”.

Primjerice, poglavlje “Kultura” potpuno je prepisano iz Mostovog programa.

“Izazovi u kulturi, umjetnosti i medijima koji su prisutni na razini Republike Hrvatske, u većem dijelu se očituju i u gradu Zagrebu, a s obzirom na brojnost ustanova, te umjetnika i kulturnjaka koji u Zagrebu djeluju, te njihov utjecaj na Hrvatsku u cjelini, ti izazovi postavljaju se u još većoj mjeri. U nizu ustanova u kulturi kojima je osnivač i materijalni pokrovitelj Grad Zagreb prisutno je upitno kadroviranje i zapošljavanje. Takvo zapošljavanje, te postavljanje čelnih ljudi ustanova u kulturi, obilježeno je nepotističkim i stranačkim pritiscima i utjecajima. Rezultat takvih kadrovskih rješenja su loše materijalno, organizacijsko i umjetničko vođenje pojedinih ustanova. Dokazi za to su financijski protuzakonite radnje, preplaćivanje naručenih poslova, angažiranje prijatelja, srodnika, stranačkih simpatizera ili članova stranaka, a koji za to nemaju potrebne kvalifikacije, obrazovanje, ni zakonske uvjete…”, piše Most 2017., ali i Vesna Škare Ožbolt 2021. godine.

“Od početka kampanje naš se program nalazi na službenoj stranici www.volimzagreb.hr u PDF formatu te je svakome vidljiv i dostupan. Jedini izvor koji je korišten u izradi našeg Programa bio je Program razvojne strategije Grada Zagreba u razdoblju 2017. – 2020. godine. Sve ostale insinuacije glede vjerodostojnosti sadržaja našeg Programa ne smatramo potrebnim komentirati. Ovakve pokušaje diskreditacije smatramo nedostojnim naše pažnje”, odgovorio je Jutarnjem na njihov upit Leo von Breithen Thurn, voditelj ureda Vesne Škare Ožbolt.

Iz zagrebačkog Mosta poručili su da su neugodno iznenađeni, ali da “neće raditi frku oko toga”.

“To pokazuje da se na funkciju zagrebačkog gradonačelnika ne može kandidirati bez jakog tima stručnjaka iza sebe i ponosni smo da smo i 2017. imali fantastičan program koji drugi kandidati koriste kao referentnu točku”, poručili su.


Komentari