REVIDIRAT ĆE UGOVORE S PRIPUZOM? Tomašević: ‘Bandića nema, ali interesna mreža koju je izgradio s HDZ-om je i dalje tu’

Foto: Pixsell

Tomislav Tomašević je prema najnovijim anketama najizgledniji kandidat za gradonačelnika Zagreba. On ističe da kontinuirano radi na rješavanju problema Zagreba već četiri godine kao zastupnik u Skupštini, a kampanju po zagrebačkim kvartovima vodi još od prosinca prošle godine.

Bandić više nije gradonačelnik, ali interesna mreža koju je izgradio s HDZ-om i drugima je i dalje tu. Mi smo favoriti u kampanji jer su građani prepoznali naš dugogodišnji rad. Kroz Skupštinu se već četiri godine borimo za bolji Zagreb i kontinuirano predlažemo rješenja za goruće probleme. Nastavit ćemo voditi pozitivnu kampanju. Dok neki od kandidata još nisu odlučili ni hoće li se kandidirati, mi smo u kampanji po zagrebačkim kvartovima još od prosinca”, naglašava Tomašević za Jutarnji list.

Prioritetom grada Tomašević smatra promjenu modela upravljanja. Planira neovisnu financijsku reviziju koja će pokazati učinkovitost gradskih poduzeća.

“Problema je mnogo, no ključan prioritet je promjena modela upravljanja. Kroz bolju kontrolu javnih nabava napravit ćemo uštede, a kroz javne natječaje dovesti najstručnije upravljačke kadrove koji će konačno standardizirati sve procese. Naručit ćemo neovisnu financijsku reviziju koja će pokazati što treba prvo raščistiti te iskoristiti velike ljudske i materijalne kapacitete gradskih poduzeća i uprave da odrađuju poslove koji su sada skupo outsourcani nekoliko privatnih poduzeća, što će dovesti do još većih ušteda”, kaže Tomašević.

Tomašević se namjerava uhvatiti u koštac i sa gorućim problemom otpada, a namjerava i revidirati ugovore s tvrtkama Petra Pripuza.

“Otpad je jedan od gorućih problema i konačno ćemo urediti sustav gospodarenja otpadom u smislu naplate prema nerazvrstanom otpadu za recikliranje, urediti uslugu odvoza otpada, zatvoriti odlagalište otpada Jakuševec, revidirati sve štetne ugovore s privatnim poduzećima u tom sustavu”, kaže Tomašević.

Osim otpadom, Tomašević se namjerava pozabaviti prometom. Želi proširiti tramvajsku mrežu i odvojiti tramvajske koridore od automobilskog prijevoza. Pozabavit će se i obrazovanjem i zdravstvom.

Zelena protupotresna obnova svih vrtića i škola te bolnica. Izgradnja novih obrazovnih ustanova kako bi bile dostupne u svakom kvartu. Izgradnja nove bolnice u Novom Zagrebu jer nemamo nijednu bolnicu južno od željezničke pruge, a kamoli južno od Save.

Uvest ćemo zelenu javnu nabavu za prehranu u bolnicama, školama i vrtićima tako da se u javnim ustanovama konzumira hrana proizvedena u krugu od 80 kilometara od Zagreba. To je ekološki bolje zbog smanjenja emisije stakleničkih plinova, zbog poticanja domaće lokalne proizvodnje i zbog podizanja kvalitete hrane. Obnova nakon potresa, transparentnost gradskog proračuna, zelene površine, novi GUP”, nabraja Tomašević.

Kako bi mogli ući u obnovu, najprije je potrebno utvrditi dug Grada Zagreba, a u planu su i kompetitivne javne nabave.

“Prvo ćemo utvrditi koliki je točno dug Grada Zagreba. Službeni podaci ne postoje, a ni izvješća za 2020. nismo dobili, tako da tek treba vidjeti stanje iz financijski iznimno zahtjevne prošle godine. S druge strane, puno je u gradu i skrivenih dugovanja kroz različite ugovore pa moramo napraviti reviziju da utvrdimo stvarno stanje duga. Jedan od načina stabiliziranja gradskih financija je uvođenje kompetitivnih javnih nabava kroz koje se, uvjereni smo, može godišnje uštedjeti oko 300 milijuna kuna u Gradu Zagrebu i još toliko u Holdingu.

Upravo se na javne nabave dosad trošilo puno novca, a čak se na trećinu natječaja javljala samo po jedna tvrtka, jer se točno znalo tko treba dobiti posao pa se ostale nisu niti javljale“, kaže Tomašević.

Također planira smanjiti broj pročelnika gradskih ureda, a kao ključne suradnike navodi zviždače iz gradske uprave i raznih gradskih poduzeća.

“Ne bojim se nikoga. Idem do kraja, bez popuštanja. Bit ću gradonačelnik otporan na sve vrste pritisaka, prijetnji i podmićivanja“, zaključuje Tomašević.


Komentari