Ovo su potencijalni SDP-ovi kandidati za gradonačelnika: Jedno ime će vas jako iznenaditi

Petar Glebov/PIXSELL

Ni sam Bernardić još uvijek nije odbacio mogućnost vlastite kandidature.

Kampanja za lokalne izbore, osobito kada je riječ o izboru za gradonačelnka Zagreba sve se više zaoštrava, ali usprkos tome dvije najveće političke opcije- HDZ i SDP svoje kandidate još uvijek nisu predstavili javnosti. Situacija je to koja promatrače političkih zbivanja u našoj zemlji prilično brine, jer i u slučaju da kandidata za Zagreb nemaju, ali i u slučaju da im do Zagreba nije stalo to svakako nisu dobre vijesti.

Dok se javnost propitkuje što se to sa velikim strankama zbiva dugovječni gradonačelnik Milan Bandić kampanju ionako vodi tijekom cijeloga mandata, a u stopu ga prate najoštrije konkurentice nezavisna Sandra Švaljek koju podupire HSLS, ali i Anka Mrak Taritaš službeno nestranačka kandidatkinja, iako iza nje stoji njezin HNS.

U skladu s tim nedostacima i rupama potencijalnoj gradonačelnici i više no zgodno sjela bi potpora SDP-a. I dio SDP-ovaca svjestan je njene popularnosti te se tako ne libe čak niti javno priznati da postoji opcija da joj se da potpora. No, baš kao u životu, tako ni u politici ne ide uvijek sve glatko pa se SDP po pitanju Mrak Taritaš podjelio na dvije frakcije. Jedna je ona koju predvodi nedavno izabrani potpredsjednik Peđa Grbin koji je javno rekao kako SDP, ako već nema svojega kandidata za gradonačelnika Zagreba, treba podržati kandidatkinju druge stranke, odnosno Mrak Taritaš. Prijedlog je to koji mnogim zvučnim SDP – ovim imenima zvuči prihvatljivo.

Mrak Taritaš ili stranački kandidat?

U SDP-ovim krugovima priča se kako iza toga prijedloga stoje Boris Lalovac, mladi Bojan Glavašević te nekadašnji ministri Arsen Bauk i Mihael Zmajlović. Dio njima sklonih SDP-ovaca drži da za pronalazak pravog kandidata više nema vremena (što i nije nerealno), a ne dajući potporu HNS-ovki ostavljaju Bandiću mogućnost za pobjedu. Kada bi podržali Mrak Taritaš SDP-ovci bi u slučaju njene pobjede dobili mjesto dogradonačelnika i predsjednika Skupštine.

Istovremeno, u stranci su aktivni i oni suprotnoga stava, a riječ je o ljudima bliskima Davoru Bernardiću. Oni pak vjeruju da velika stranka, kao što je njihova mora imati svojeg kandidata za najveći hrvatski grad, jer sve ostalo bilo bi sramotno. Ideja je to koju podupiru šefu bliski Zlatko Komadina i Rajko Ostojić. Uz to protivnik ideje o podržavanju bivše ministrice je i Ivo Jelušić, koji je javno obznanio svoj stav tvrdeći da SDP mora imati svoga kandidata. Neki pak drže da je tom izjavom dao do znanja kako upravo on želi biti taj koji će svoju stranku predstavljati u Zagrebu.

U ideju o samostalnom kandidatu vjeruju i Nenad Livun te Romana Jerković, a iz SDP – a je procurilo i još jedno ime koje bi mnoge moglo iznenaditi. Naime, bivši ministar branitelja Predrag Matić navodno je stranačkim kolegama nedavno priznao kako se on želi kandidirati za gradonačelnika. Uvjeren je kako je srca građana već osvojio, a za njih ima spreman i već razrađen plan za tu avanturu. Uvjeren je Matić kako bi po SDP bilo odlično da ima svoga kandidata pa je stoga odbio prijedlog da on stranačke boje brani u Vukovaru, jer iznimno mu je stalo do zagrebačke bitke, a on je kao što se znade ionako ratnik. Takvi pak ne posustaju olako.

Navodno ni sam Bernardić još uvijek nije odbacio mogućnost da baš on brani boje svoje stranke u svome gradu. Prepreka i sukoba je mnogo, a vremena sve manje pa se može konstatirati kako je pred nama izuzetno zanimljiv period.


Komentari