Pismo čitateljice: Osvrt na kandidate za gradonačelnika krije bitnu poruku upućenu građanima

Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Izađite u što većem broju na izbore, kaže ova sugrađanka.

U sinoćnoj emisiji “Otvoreno” predstavili su se pojedini kandidati za gradonačelnike Zagreba te građane upoznali sa svojim stavovima, ciljevima i vizijama. Gledatelji su mogli čui štošta, a donekle i razabrati koga bi htjeli gledati na čelu Zagreba iduće četiri godine.

“Otvoreno” je pratila i naša čitateljica, Ankica Benček te nam je poslala svoj osvrt na samoprezentaciju kandidata za gradonačelnika, a također je uputila i jasnu poruku namjenjenu Zagrepčanima koji na birališta trebaju izaći u svibnju.

Riječ čitateljice prenosimo u cijelosti:

Noćas su se na TV, u emisiji Otvoreno, predstavili svi potencijalni kandidati za gradonačelnika Zagreba, osim aktualnog. Manje više svi prisutni su se pripremili za ovaj nastup, neki dobro, neki bolje, a neki najbolje.

Ima tu eksperata, stručnjaka,vrsnih političara, dobrih praktičara, entuzijasta, dobrih, poštenih,
iskrenih, samozatajnih, samodostatnih, samodopadnih i vjerodostojnih ljudi, ali i
galamđija, larpurlarista, egoista, licemjera, karijerista, “zvijezda”, “kometa”, amatera, profesionalaca, volontera, s velikom dozom empatije i bez nje.

Svi su se na svoj poseban način, u skladu sa svojim obrazovanjem,osobnošću, dotaknuli gorućih problema u gradu: zbrinjavanja otpada, prometa, odgoja i obrazovanja i vizije razvoja grada, uz specifičnosti svoje struke, financija, fasada, građevinskih radova, brige za građanstvo, transparentnost poslovanja,…pa i četki za WC-e u Gunji.

Tome stvarno ovdje nije bilo mjesta. Osim što je krajnje maliciozno, to je u neku ruku degutantno, primitivno i na nivou placa ili sajma u Jakuševcu.

U tom svojem izlaganju i predstavljanju, svojim govorom, izričajem, naglascima na bitnome, naročito svojom neverbalnom komunkacijom, su zorno pokazali kakvi su i što se od svakog pojedinog kandidata može očekivati, naročito od onih, koji nemaju nikakve strukture i strategije u svom planu i viziji razvoja grada, kao i u odnosu prema suparniku i onom tko je vidljivo bolji, po mnogo čemu.

U tom ponašanju dolazio je do izražaja kućni odgoj, osobine ličnosti, iskustvo, motivacija za tu funkciju, pristupačnost, otvorenost, rigidnost, pozivanje na pripadnost političkoj stranci, novokomponirano domoljublje, samodopadnost, prezir prema onima koji su drugačiji, odnosno prema svima, uz dociranje, onako s visine, ali površno, isprazno i odbojno, jer osoba koja se tako ponašala je hladna, proračunata i nevjerodostojna.

Na građanima Zagreba je da se odluče i izaberu onoga kome najviše vjeruju, tko ima znanja ne samo općeg i stručnog, nego i operativnog. Iz njihova minulog rada i djelovanja se dobro vidi što je tko napravio i kako je napravio, tko je pričao i vraćao nas u prošlost, a tko je radio i stvarao temelje za budućnost.

Bilo bi dobro kad bi njih sedmero mogli, htjeli i kad bi to bilo moguće između sebe odabrati najboljeg za gradonačenika, a ostali bi mu bili zamjenici i suradnici, u onom resoru gdje su najbolji, s tim da nekome tu zaista nema mjesta. Bilo bi mi drago da gradonačelnica bude žena, iako i “dečki” nisu loši, s tim da neki nemaju liderskog iskustva.

Ovdje je najmanje važno, tko je iz koje političke stranke, kakav mu je svjetonazor, koja mu je životna filozofija, tko stoji iza njega, kakva mu je porezna kartica, od kuda je došao, u kojem kvartu živi, tko su mu roditelji, …uz sve one kvalitete za koje znamo da imaju, bitno je da su dobri, pošteni, iskreni i otvoreni ljudi, koji žele brinuti o Zagrebu i njegovim stanovnicima, na najbolji mogući način, transparentno, demokratski, ljudski, kulturno, suvremeno, odgovorno i domoljubno, za sve nas pravno jednako, tako da ih se niti jedan građanin neće sramiti, zbog njihova izričaja, rada, djelovanja, ponašanja i ophođenja.

Za početak, izađite na izbore

Zagreb bi pod hitno trebalo vratiti na put razvoja kakav je nekad imao. U svim područjima i segmentima života bi zaista trebao postati europska i svjetska metropola, po izgradnji, načinu života, kulturi, civiliziranosti, odgoju i obrazovanju svakog pojedinca.

Budući gradonačelnik (ca), bi u tome trebao prednjačiti i biti uzor mladima i starima. Tu osobu bi svaki stanovnik glavnog grada trebao doživljavati kao nekog svojeg, dragog i bliskog prijatelja, kojemu se uvijek može obratiti, bez TV kamera, video uradaka, bilo kakve pompe i eksplicitnog pokazivanja davanja nekakve usluge ili nužno potrebne pomoći, pojedincima ili ugroženim skupinama građana.

Za početak bilo bi dobro u što većem broju izaći na izbore, uskladiti razum i srce , odabrati najboljeg (lju) kandidata i poželjeti mu sreću, jer će se naći u velikim, raznim i različitim problemima, što su se godinama gomilali, spremali pod tepih, skrivali, lažno prikazivali kao uspjeh, napredak i dobrobit, kao rezultat velikog i mukotrpnog delanja. ” stoji u pismu koje potpisuje čitateljica Ankica Benček.

>>>Namjerno degradirani? Ovi kandidati za čelo grada uopće nisu dobili poziv u Otvoreno


Komentari