PETEK TUŽAN I RAZOČARAN: ‘Bandić i ekipa godinama ljudima lagali u oči!’

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

SDP-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Joško Klisović zajedno je sa svojim zamjenikom Renatom Petekom prisustvovao obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu koji je organizirala Udruga za autizam-Zagreb (UAZ).

“Brižno ćemo slušati potrebe sugrađana s autizmom i njihovih obitelji, podržat ćemo ih, osigurati sredstva za potrebe koje su njihovi prioriteti i izgraditi Centar za autizam“, rekao je Klisović.

Naime, ovogodišnji je naglasak stavljen na izradu obveznog i objedinjujućeg protokola prijema osoba s autizmom u zdravstveni sustav. Klisović je istaknuo kako će autističnim sugrađanima pružiti ruku stvarne podrške te im omogućiti uvjete za kvalitetan život i razvoj, kao i da će ih podržati u njihovim aktivnostima integracije u život zajednice.

Stvaranje ogromnog jaza

Između ostaloga, napomenuo je kako se zanemarivanjem ove ranjive skupine sugrađana stvara ogroman jaz s ostatkom zajednice, o čemu svjedoči i nepostojanje protokola prijema autističnih osoba u zdravstveni sustav.

“Meni kao roditelju autističnog djeteta izuzetno je teško na današnji dan, jer je rijetko koja skupina građana s invaliditetom bila toliko puta ponižena lažnim obećanjima predstavnika gradske vlasti. Upravo na njihov dan. Jedan u nizu od problema koji je godinama obećavan, a nije riješen je izgradnja Centra za autizam”, rekao je Petek.

Također je naglasio kako su Bandić i ekipa svakog 2. travnja na Svjetski dan svjesnosti o autizmu iz godine u godinu, ljude gledali u oči, s njima puštali plave balone i lagali i 11 godina “prodavali laži” kako će u Dubravi krenuti gradnja Centra.

Zemljište na kojem se trebao graditi centar je bila parcela uz MSU koju je gradska vlast mijenjala u sumnjivoj transakciji za neupotrebljivu parcelu u Dubravi, u Oporovcu. Petek je upozorio kako na toj parceli raste i može rasti samo trava je ne postoji komunalna infrastruktura da bi se izgradio Centar za autizam, piše Index.

Osim toga je naveo kako je u Gradskoj skupštini Grada Zagreba svake godine amandmanom na proračun pokušao osigurati sredstva kako bi se stvorili uvjeti za gradnju centra, što su HDZ i BM365 stranka rada i solidarnosti kontinuirano odbijali.

“Autistična djeca su diskriminirana i obrazovno zanemarena od strane Grada Zagreba”, poručio je Petek.

Komentari