Pada konačna odluka o njihovom kandidatu! Drži li HDZ Bandiću ljestve? Iz stranke poručuju: ‘On je mlad i prodoran’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Pretkampanja za nadolazeće lokalne izbore u punom je jeku.

Nakon što je privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić odbio prijedlog premijera i šefa HDZ-a da bude njihov kandidat za gradonačelnika Zagreba, HDZ se okrenuo alternativnim rješenjima.

Prema najnovijim informacijama koje su iz HDZ-a pustili u javnost, novi predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman ispao je iz utrke, a novo ime koje se spominje je član zagrebačke gradske skupštine, ekonomist i član Uprave hrvatskih šuma Davor Filipović.

Većina reakcija oko Filipovića jesu “tko je to?” te mnogi smatraju da je on samo novi alibi kandidat i novo HDZ-ovo pomaganje dugogodišnjem partneru Milanu Bandiću da ostane na vlasti.

Je li to zaista tako i što se skriva iza zavjese portal Dnevno.hr saznao je od izvora iz HDZ-a bliskog zagrebačkom HDZ-u.

“Davor je naš čovjek, dugo je u stranci i poznaje ga baza. Tu je u prednosti ako njegovu kandidaturu usporedimo s Prgometom. Ima iskustva u financijama i to mu je najveća prednost na ovim izborima”, rekao je i dodao kako je on pravi izbor jer “nije Bandićev čovjek.”

Isti izvor smatra kako je Filipović kandidat koji će se baviti bitnim temama i pozabaviti se dubiozama u gradskom proračunu.

“Glavne teme neće biti veliki projekti jer za to Grad nema novaca, nego kako bolje upravljati gradskim financijama. Napokon je došlo vrijeme da se uhvati u koštac sa bitnim problemima”, rekao je izvor iz HDZ-a i dodao kako ovo nije podrška Milanu Bandiću kao što se ovih dana piše u javnosti.

“Naš kandidat je mlad je, prodoran, nije nikako vezan na Bandića ili njegove strukture i jasno govori što misli”, zaključio je.

‘Sve dovodi do zaključka kako će HDZ učiniti sve da Bandić dobije izbore’

Politički analitičar i kolumnista Tomislav Stipić smatra da će HDZ učiniti sve da Milan Bandić dobije izbore.

“Forsiranje još jednog kandidata od 5 posto dovodi do zaključka kako će HDZ učiniti sve da Bandić dobije izbore. Plenković to ne radi zbog toga što posebno simpatizira Bandića, ali s njime bar zna na čemu je. Uz to, Bandić je jedini garant HDZ-ove participacije u vlasti u glavnom gradu, a time i dostupnosti gradskih resursa. Svaki kandidat HDZ-a koji bi mogao pobijediti u Zagrebu izravna je konkurencija Andreju Plenkoviću u stranci, a s obzirom da svoje autoritarne sklonosti više ni ne skriva, Plenkoviću takav kandidat nikako ne odgovara”, misli analitičar Stipić.

Analitičar je podsjetio na prijašnje slične HDZ-ove akvizicije koje su na koncu rezultirale debaklom na izborima i omogućile Bandiću mandat za mandatom.

“Vanđelić je na vrijeme shvatio da bi bio samo lutka na koncu stranačke vrhuške, izbor je sada pao na nepoznatog čovjeka kojemu će HDZ tepati da je najbolji izbor, a u pozadini će stranački vojnici odraditi posao za aktualnog gradonačelnika. Povijest se ponavlja, sjetimo se samo Margarete Mađerić i Drage Prgometa.”

Podsjećamo, za srijedu u 16 sati zakazana je sjednica Gradskog odbora HDZ-a Zagreb na kojoj će se donijeti odluka o kandidatu stranke za zagrebačkog gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima.


Komentari