‘Ovo mi je prioritet!’ Tomašević otkriva zašto Milan Bandić ne treba dobiti trg i na što će se fokusirati kad postane gradonačelnik

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Lokalni izbori sve su bliže, a jedan od favorita za gradonačelničku fotelju u Zagrebu, Tomislav Tomašević iz platforme Možemo! u Dnevniku Nove TV obratio se biračima govoreći o gorućoj temi “obnovi metropole”.

”Digli smo ruku za Zakon jer smo htjeli da konačno obnova krene”, tvrdi Tomašević i ističe da je potrebna jedna institucija koja će se baviti obnovom, a ne njih pet kao što je to sada, jer će se tako samo prebacivati odgovornost između institucija. Tvrdi i da zato obnova kasni.

Tomašević smatra da su njegove prednosti iskustvo u upravljanju, poznavanje grada, kao i obrazovanje.

”Mislim da najbolje poznajem probleme grada Zagreba, bavim se njima već 15 godina, u politici četiri godine”, ističe i dodaje da u Gradskoj upravi i poduzećima planira iskoristiti ljudske kapacitete. Smatra da se veliki poslovi kojeg su radile tvrtke izvan Uprave trebaju vratiti istoj.

”Upravo te viškove možemo iskoristiti za poslove koji su outsourcani i na taj način napraviti uštede”, objašnjava Tomašević i ističe kako više neće biti 27 gradskih pročelnika, već oko 15.

”Nije to stvar samo ušteda, već i bolje koordinacije. Tko može voditi vladu sa 27 gradskih ministara”, komentira i dodaje da ne očekuje podršku Crkve, a i smatra da njihova uloga ne bi trebala biti podržavanje političke opcije.

Vraćanjem poslova u okrilje grada, Tomašević planira riješiti nastale minuse, a tvrdi i da su Europski fondovi efikasan način uštede, te da se dosad nisu povlačili iz razloga jer se “u svaku euro gleda kako se troši i ne može se muljati”.

”Plaćamo vrlo štetne ugovore. Kroz kontrolu javne nabave možemo napraviti uštede oko 600 milijuna kuna”, kaže i dodaje da kod njega neće biti favorita za dobivanje stalnih poslova kao što je to dosad bilo s nekolicinom privatnih tvrtki.

Na pitanje o najskupljoj žičari, Tomašević je kratko odgovorio da smo mogli “puno vrtića i škola obnoviti i izgraditi za tu razliku novaca”. Smatra i da Milan Bandić ne treba dobiti trg.

”Treba neki odmak, da vrijeme kaže svoje. Iz cijevi curi 50 posto vode, vrtići i škole su u dosta lošem stanju, to mi je prioritet, kvaliteta života za sve, a ne ovi trgovi i spomenici”, zaključuje.


Komentari