On bi to napravio po bečkom modelu! Troskot se uhvatio u koštac s problemima obrtnika u centru grada

Zvonimir Troskot, Mostov kandidat u utrci za Zagreb, govorio je danas o praznim gradskim poslovnim prostorima u centru grada i nazvao ih izgubljenim ekonomskim potencijalom. Naveo je kako je razgovarao s mnogim obrtnicima koji žele imati svoje prostore u centru grada, ali odustaju ipak od ideje poslovnih prostora u centru iz dva razloga.

Prvi je nedostatak parkinga i za njih i za kupce, a drugi je nesigurnost samih zgrada u kojima se poslovni prostori nalaze jer godinu dana nakon potresa nije se ništa previše promijenilo u centru Zagreba.

Troskot je naveo kako je pred četiri dana na stranicama Grada izašao novi popis praznih gradskih poslovnih prostora prema kojem taj broj iznosi 173, a od toga ih je 54 u Donjem i Gornjem Gradu.

„Neki od tih gradskih poslovnih prostora nalaze se na broju Ilica 54. Ovaj objekt ima 27 stanova i poslovnih prostora od kojih je 15 u vlasništvu Grada Zagreba, a od toga 5 gradskih poslovnih prostora u ovoj zgradi zjapi prazno“, rekao je Troskot i dodao kako bi i na ovu situaciju primijenio Mostov prijedlog obnove Zagreba po Bečkom modelu.

„Ukoliko bi konzervatori i urbanisti dali zeleno svjetlo, razgovarali bismo sa ostalim suvlasnicima ove zgrade, obzirom da Grad Zagreb ima u njoj najveći broj poslovnih objekata. Ponudili bismo naš bečki model izgradnje dodatnih katova i garaža i drugim suvlasnicima kako bi dobili puno bolje stanove, uz minimalnu participaciju u troškovima“ rekao je Troskot i objasnio kako je drugi korak izmjena GUP-a, gdje bi se išlo u prijedlog dodatnog povećanja katova u Ilici 54.

Kao glavni argument za povećanje broja katova naveo je zgradu Hrvatske obrtničke komore koja se nalazi preko puta i koja je više katnica. Na temelju toga primjera, kaže Troskot, tražili bi dodatne katove koji bi bili neto korisni prostor koji bi investitori mogli prodavati kao i dodatne garaže.

„Na taj način bismo mogli izgraditi novi poslovni objekt gdje bi investitori mogli zaraditi, a suvlasnici među kojima i sam Grad Zagreb, dobili bi nove stanove i nove poslovne prostore te veću kvadraturu obzirom da se s novogradnjom dobiva 20 posto više neto prostora. Nove gradske poslovne objekte nudili bismo našim obrtnicima koji su u deficitarnim djelatnostima i start up kompanijama“, zaključio je Troskot.


Komentari