NEMA VIŠE ŠERIFOVANJA? ‘Zagreb je postao grad slučaj. Želimo ga promijeniti da bismo promijenili Hrvatsku!‘

Svoj izborni program predstavili su Tomislav Tomašević, kandidat za gradonačelnika Zagreba, Danijela Dolenec, koordinatorica programa Zagreb je naš/Možemo, zatim Tomislav Medak, koordinator izbornog programa za Zagreb i Marina Ivandić koordinatorica kvartovskih grupa Zagreb je naš!.

“Veliko mi je zadovoljstvo što mogu obavijestiti građane da je naš program dostupan javnosti. Puno ih je napisano iza zatvorenih vrata i od kojih ništa nije bilo, tako da razumijemo sugrađane koji kažu pusti to i papir svašta trpi. Dopustite da vas pokušamo uvjeriti da je naš program drugačiji. Jedinstven je jer provodi partnerstvo s građanima, ima 33 radne grupe, 200 ljudi, 10 tisuća ispunjenih anketa koje su rezultirale s 18 tematskih poglavlja i programe za gradske četvrti. Niti jedna opcija ne radi program na ovaj način, u njemu sudjeluju Zagrepčanke i Zagrepčani u različitim ulogama”, kazala je Dolenec i dodala da je program nastao u suradnji s različitim skupinama.

Program je kaže zalog da će Zagrebom upravljati partnerski što znači da će pokrenuti javna savjetovanja na nizu tema, programe edukacije na različite teme kao što je energetska učinkovitost ili digitalna pismenost, otvorit će podatke javne uprave i poduzeća, ali i podići transparentnost proračuna.

Povijesni izbori bez politike šerifa

Foto: Zagreb.info

Tomašević je pak rekao kako bi Zagreb trebao biti predvodnik u Hrvatskoj, ali je u mnogim područjima postao grad slučaj. Istaknuo je kako nakon lokalnih izbora želi promijeniti Zagreb kako bi promijenio Hrvatsku.

“Ovo su povijesni izbori jer se na njima bira vizija Zagreba kakva će obilježiti buduće i sadašnje generacije. To je sudbonosan izbor, međutim je vrlo jednostavan. Ili ćemo nastaviti s politikom šerifa ili ćemo model upravljanja grada napraviti da ne ovisi o volji jednog čovjeka”, kazao je dodavši kako Zagreb žele pretvoriti u zelen, efikasan i odgovoran grad kojeg svi građani zajedno grade.

“Srce i centar grada nije u povijesnoj jezgri nego u svakoj od 17 gradskih četvrti. Koristit ćemo sve poluge upravljanja koje su nam na raspolaganju nakon izbora, to je preustroj gradske uprave i poduzeća, drugačiji i bolji sustav javne nabave, demokratizacija upravljanja javnim poduzećima, odgovorno upravljanje gradskom imovinom, unaprjeđenje zapošljavanja i organizacija rada, osnaženo socijalno partnerstvo i digitalizacija rada gradske uprave i gradskih poduzeća”, objasnio je Tomašević.

Zelena transformacija grada

Također je istaknuo kako je gradska imovina privatizirana, u rukama na one koji na nju nemaju pravo. Na njegove riječi osvrnuo se i Tomislav Medak nabrojavši brojne probleme u Zagrebu. Također je mišljenja kako Zagreb nije spreman na izazove koje nosi budućnost te da programom žele gradu udahnuti novu održivost i novi uzlet.

“Program nismo pisali s vizijom idućih izbora ili mandata, nego s vizijom razvoja grada u narednih deset godina. Obnovu grada i zelenu transformaciju grada vidimo kao zamašnjake koji će transformirati grad, učiniti ga otpornim na buduće krize i omogućiti novi smjer društvenog, ekonomskog i komunalnog razvoja. Obnova i zelena transformacija su prilike da nađemo sredstva koja bi udarile taj smjer razvoja”, rekao je.

Izdvojio bih nekoliko mjera iz skupa zelene transformacije, te istaknuo kako će konačno riješiti problem otpada, zatvoriti Jakuševec i postaviti temelj kružne ekonomije.

“Javne zelene površine kojih Zagreb ima manje od europskog prosjeka ćemo bitno povećati, pojačati pošumljavanje i pretvoriti potoke u zelene oaze. U vrtiće i škole uvest ćemo zdrave obroke kroz zelenu javnu nabavu od OPG-ova iz susjednih županija”, naglasio je Medak.

Foto: Zgareb.info

Između ostalog je najavio gradnju domova za osobe starije životne dobi, te da će se fokusirati na mrežu usluga koje osobe s invaliditetom ili starije životne dobi mogu primiti u svom domu. Rekao je i kako će u sve škole uvesti građanski odgoj i obrazovanje, te vratiti zdravstveni odgoj.

Marina Ivandić kazala je kako su po kvartovima organizirali grupe u kojima osim vijećnika sudjeluju i građani te da su podržavali brojne građanske inicijative i da su poticali građane na rad mjesne uprave.

“Ponosni smo što smo jedini koji mogu reći da su u izradi programa za gradske četvrti sudjelovali i aktivno doprinijeli građani kojih se oni najviše tiču. Ne vidimo drugi način kako bismo mogli pristupiti izradi takvih programa budući da su građani ti koji najbolje znaju što im je u kvartovima potrebno za kvalitetan život”, rekla je Ivandić.

Kazala je i da im je 10 tisuća sugrađana u anketi iznijelo probleme i rješenja koja vide u naseljima u kojima žive te da su njihove odgovore i sugestije inkorporirali u programe gradske četvrti.

“Oni su nastali kao proizvod širokog procesa i zajedničke vizije u kojem smjeru bi se kvartovi trebali razvijati. Kada govorimo o tome, zanima nas ne samo kako grad izgleda iz centra i šireg centra, nego kako izgleda iz Dubrave, Brezovice, Podsljemena, svih četvrti. Ujednačen razvoj grada je temelj naše ideje”, izjavila je Ivandić.


Komentari