Mrak-Taritaš zna što bi mijenjala u Zagrebu: ‘Dijelovi Medvednice zaista izgledaju apokaliptično i to nikako ne može biti normalno’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba i predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš danas je upozorila da se Medvednica već dugi niz godina devastira te istaknula da to treba hitno
zaustaviti. “Jedna od udruga koja već dugo upozorava na devastaciju Medvednice je Hrvatske šume prijavila Europskoj komisiji, koja je odmah reagirala i moguće su i ozbiljne sankcije za odgovorne te dugogodišnja zabrane sječe šuma”, rekla je Mrak-Taritaš dodajući kako su neprihvatljiva objašnjenja Hrvatskih šuma da je to sve samo redovno obnavljanje šuma.

“Dijelovi Medvednice zaista izgledaju apokaliptično i to nikako ne može biti normalno stanje. Grad Zagreb nema izravnu odgovornost ni nadležnost, ali ne može ni stajati po strani i dozvoliti da se njegova zelena pluća uništavaju”, upozorila je Mrak-Taritaš te istaknula kako šume na Medvednici i Sljemenu treba “hitno zaštititi, a za pošumljavanje koristiti europske fondove”.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

“Europska unija već dugi niz godina izdašno financira zaštitu šuma i pošumljavanje, kroz
programe kao što su Natura 2000, LIFE i Forest Europe, a Europski zeleni plan i Mehanizam
oporavka i otpornosti otvorili su i sasvim nove mogućnosti”, navela je Mrak-Taritaš, zaključivši da “Grad Zagreb treba inicirati te projekte, a provesti ih u suradnji s nadležnim institucijama, prije svega Hrvatskim šumama i Parkom prirode Medvednica”.

Komentari