MRAK TARITAŠ PRELOMILA: ‘Trešnjevačka Remiza je simbol propadanja Zagreba, to će biti prošlost’

Foto: Pixsell/Glas

“Trešnjevačka Remiza, odnosno Ljubljanica, simbol je propadanja Zagreba koje se događalo ili zbog nebrige i neznanja ili namjerno, da bi se vrijedni zagrebački prostori nekome prodali u bescjenje”, rekla je danas kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba i predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš.

Foto: Glas

“Nekadašnji simbol širenja Zagreba i njegove povezanosti, danas je zapušteni i napušteni prostor koji ljudi izbjegavaju”, rekla je Mrak-Taritaš i dodala da su na Remizi raštrkani deseci kioska i montažnih objekata bez ikakvog vidljivog plana ili logike, a neki od njih su već dulje vrijeme prazni.

“Montažni i privremeni objekti na Remizi izgledaju kao da su popadali s neba, a trotoar i
cijela infrastruktura su u jako lošem stanju”, upozorila je.

Foto: Glas

Mrak-Taritaš smatra da je jedna od stvari koja se mora promijeniti prvi dan nakon izbora odnos Grada prema vlastitoj imovini, bilo da se radi o stanovima, poslovnim prostorima ili javnim površinama.

Zagreb ne zna ni koliko imovine ima, niti na njoj zarađuje koliko bi mogao, a posebni problem je da o njoj ni ne brine, nego je sve prepušteno stihiji i propadanju. Jedino što se radilo je bila prodaja da bi se na brzinu pokrpale rupe.

Foto: Glas

“Na primjeru Remize, a takvih mjesta u gradu ima na desetke, vidi se kako se već dugo nije ni brinulo o gradu, ni razmišljalo o tome što činiti dalje”, naglasila je Mrak-Taritaš i dodala da je jedna od najvažnijih promjena koja mora doći upravo promjena odnosa prema gradu, njegovim prostorima i vrijednostima.

“Oni koji Zagrebom upravljaju ne smiju se bojati ni grada ni promjene, a moje iskustvo arhitekta i urbanista jamac je da će slučajevi kao što je zapuštena Remiza postati i ostati dio zagrebačke prošlosti”, zaključila je predsjednica GLAS-a.


Komentari