Mrak-Taritaš o pravima najmlađih: ‘Zagrebačka vlast nije prijatelj djece i treba uvesti poseban dječji proračun’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kandidatkinja GLAS-a za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak-Taritaš na današnjoj press konferenciji najavila je uvođenje dječjeg proračuna i dječjeg monitora nakon izbora, ako bude izabrana za čelnu osobu metropole.

„Zagreb se 2006. priključio nositeljima titule prijatelja djece, ali još uvijek nemamo jasne usporedne pokazatelje o stvarnom napredovanju i razmjerima problema kad je u pitanju stanje prava djece u Zagrebu i gradska uprava se svakako nije ponašala kao prijatelj djece“, kazala je.

„Budem li izabrana za gradonačelnicu, Zagreb će uvesti poseban dječji proračun u kojem će se pratiti svi izdaci različitih mjera usmjerenih na djecu i pratiti njihova učinkovitost. Također ćemo uvesti dječji monitor, odnosno sustavno praćenje i podršku svakom djetetu u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, u suradnji s odgojno-obrazovnim i ustanovama socijalne skrbi“, objasnila jer Mrak-Taritaš.

Mrak-Taritaš je podsjetila kako prema Konvenciji o pravima djetetu  svakom djetetu pripada pravo na siguran, sretan i zdrav razvoj, neovisno o tome tko je i gdje živi te upozorila kako nema svako dijete u Gradu Zagrebu priliku odrastati u sigurnom okruženju i  dostatnim materijalnim uvjetima za život, pri čemu  oko 8 posto djece u Zagrebu živi ispod linije siromaštva.

„To je apsolutno neprihvatljivo i neshvatljivo jer Grad Zagreb raspolaže brojnim uvjetima da osigura jednake mogućnosti svakom djetetu za bezbrižno djetinjstvo i puni razvoj njegovih potencijala“, istaknula je Mrak-Taritaš te upozorila da Grad treba donijeti i  Strategiju za prava djece Grada Zagreba i pripadajuće operativne planove, koji jasno određuju vremenski slijed uvođenja mjera i način mjerenja učinkovitosti.

Ostali projekti usmjereni na djecu, kako ističe, uključuju proširenje sportskih aktivnosti koje nisu usmjerene samo na vrhunske sportaše i proširivanje prava na besplatan prijevoz ZET-om za učenike osnovnih škola čiji je osnivač Grad Zagreb te za djecu predškolske dobi uz pratnju odrasle osobe s valjanom kartom.


Komentari