MARKO SLADOLJEV: ‘Ja sam najbolji izbor jer, za razliku od ostalih, nemam veze s Bandićem i korupcijskom močvarom’

Foto: Most

Zagreb.info za lokalne je izbore svim kandidatima koji žele doći na čelo grada postavio sedam pitanja. Prvi je na njih odgovorio Marko Sladoljev.

Kroz sedam ključnih pitanja pokušali smo doznati što će Mostov kandidat Marko Sladoljev ponuditi Zagrepčanima, zašto je bolji izbor od ostalih, ali i što misli o aktualnom gradonačelniku Milanu Bandiću i njegovom “delanju”.

1. Zašto ste baš Vi najbolji izbor za Zagreb. Navedite 3 konkretna razloga.

Dovoljan je samo jedan razlog, a taj je što nemam nikakve veze s Milanom Bandićem i korupcijskom mrežom s kojom su vrlo dobro upoznati pojedinci iz HNS-a, SDP-a i HDZ-a. Također, za razliku od glavnih protukandidatkinja Sandre Švaljek i Anke Mrak Taritaš nisam radio u gradskoj upravi i imao poslovne veze s aktualnim gradonačelnikom. Namjeravam isušiti korupcijsku močvaru koja je aktualna vlast stvarala godinama kako bi se Zagreb napokon počeo slobodno razvijati lišen tereta korupcije. U tome ću biti odlučan.

2. Navedite 4 najveća zagrebačka problema i konkretna rješenja za njih.

Prvi problem sam već naveo u prethodnom odgovoru a to je korupcija. Zagrebački proračun je netransparentan. Gotovo pola milijarde kuna odlazi na donacije! Kome i po kojim kriterijima? Očito je da dobar dio tog novca gradonačelnik troši na kupovinu glasova i utjecaja. Također, na javnim natječajima se preferiraju određene tvrtke koje su dio korupcijske mreže u gradskoj upravi. Taj problem možemo riješiti boljom kontrolom gradskog proračuna, većom otvorenošću i javnim natječajima koji se neće pisati za privilegirane tvrtke.

Drugi problem je dotrajala infrastruktura. Jedan od razloga zbog kojeg Zagrepčani imaju jedne od najskupljih računa za vodu su gubici izazvani curenjem iz dotrajalih vodovoda. Tu je i prometna infrastruktura u koju Grad godinama nije strateški ulagao. Rješenje za te probleme je priprema infrastrukturnih projekata koji će se financirati iz fondova Europske unije.

Treći problem je otpad. Zagreb se po stupnju recikliranja među europskim gradovima nalazi na samom dnu. Potrebno je što hitnije sagraditi sortirnice i kompostišta koji su preduvjet za obradu odvojeno prikupljenog otpada, a samim time će omogućiti i znatno smanjenje otpada koji se odlaže na Jakuševcu.

Na koncu, tu je problem Holdinga kojem je zbog financijske situacije u kojoj se nalazi potrebno krizno upravljanje. Holdingom se neodgovorno upravlja te gomila dugove koji već sada iznose oko 5 milijardi kuna. Ako tako nastavi, Holding će završiti kao Agrokor. Holdingom moraju upravljati neovisni stručnjaci koji se trebaju birati na javnim natječajima.

3. Umjesto fontana gradit ćete – što i kojim novcem?

Aktualni gradonačelnik upravljao je Zagrebom na populistički način. Gradio je fontane, krpao rupe na cestama, sadio cvijeće i dijelio naš novac tko zna kome sve ne. Istovremeno je zanemarivao urbanistički razvoj grada, ne postoji strateška vizija razvoja grada. U tom pogledu, današnji Zagreb je još uvijek na razini devedesetih. No, to se može popraviti ako problemu pristupimo na strateški način i odlučimo se što su nam prioriteti.

Kad govorim i projektima i investicijama fokus mora biti na unaprjeđenju prometne infrastrukture sufinanciranjem novcem iz fondova Europske unije. Na taj način možemo financirati izgradnju Jarunskog mosta, denivelaciju rotora kod Remetinca, denivelaciji 15 raskrižja od Stenjevca do Sesveta čime će se smanjiti prometne gužve, proširenju tramvajske mreže i gradnji novih stajališta za prigradske i gradske vlakove. Protočniji promet i povećanje kvalitete javnog prijevoza nije važno samo zbog manjih gužvi, već i radi smanjenja onečišćenja te zdravlja građana.

4. Čime jamčite transparentno zapošljavanje u gradskim poduzećima?

Ničime nisam povezan s aktualnom gradskom strukturom, nikome ništa ne dugujem, te sam u tom smislu slobodan čovjek. To je najveće jamstvo koje mogu ponuditi građanima.

5. Koji dio Zagreba vam je najdraži, zašto?

Naravno da mi je najdraži moj kvart Špansko. Ondje živim u punom smislu te riječi s obitelji, prijateljima i susjedima. Špansko ne bih mijenjao ni za jedan drugi zagrebački kvart. Obožavam i dnevne šetnje Jarunom u društvu obitelji kao i većina Zagrepčana. A kad je riječ o večernjim šetnjama najveći gušt mi je prošetati se s društvom Gradecom i Tkalčićevom ulicom i ondje popiti kriglu piva. Taj dio grada u zadnje vrijeme mi je privlačan i zbog sve većeg broja stranih posjetitelja koji našem gradu daju štih različitosti. Stoga mi je drago da je Zagreb našao svoje mjesto na turističkoj karti Hrvatske.

6. Zagreb posjećuje sve veći broj turista, adventska smo top destinacija. Kako i čime to držati?

Prije svega to je zasluga Turističke zajednice grada koja radi dobar posao. No, to je ujedno i pitanje koje se tiče strateške vizije razvoja grada. Što je to Zagreb? Kakav grad želimo biti? Što želimo razvijati? Što želimo za Zagrepčane, a što za naše goste? Na ta pitanja još nemamo jasne odgovore. Riječ je o krucijalnim temama na koje gradonačelnik i njegova svita nisu kadri odgovoriti.

Jasno je da moramo razvijati autentičnu ponudu u kojoj će naglasak biti na kulturi i gastronomiji. Pri tom mislim i na urbanu kulturu mladih koja može postati jak adut Zagreba u privlačenju novih turista. Bogatija kulturna ponuda može igrati presudnu ulogu u budućem razvoju grada. Zbog toga moramo u pogon staviti sve zapuštene dijelove grada poput Paromlina, Gredelja i Zagrepčanke koji imaju potencijala postati malim kulturnim središtima grada.

7. Bandić je u ovom gradu na tronu već 16 godina. Je li u tom periodu učini nešto pozitivno za grad i građane? Što?

Milan Bandić od sebe je napravio mit. On želi biti veći od svih dosadašnjih gradonačelnika. On sebe vidi kao vizionara, a u stvarnosti je običan populist čije organizacijske sposobnosti su prosječne. Gradonačelnik se voli slikati kako krpa rupe na cestama jer zna kako većina građana razmišlja i ponavlja mantru „ajmo delati“. S druge strane, Zagreb se strateški prestao razvijati. Nedostaju kvalitetni razvojni projekti, infrastruktura je dotrajala i zanemarena.

Sve više građana je svjesno tih činjenica. No, ne želim biti previše negativan. Naravno da je u mandatu gradonačelnika bilo i dobrih poteza, no njih je manje nego što se to čini i više su plod slučajnosti nego li odgovornog planiranja. U konačnici, najpošteniji sud o gradonačelniku Bandiću dat će buduće generacije koje će najbolje osjetiti posljedice njegovog upravljanja Zagrebom.


Komentari