Koalicija ‘Zagreb je NAŠ’ predala listu za Gradsku skupštinu

Robert Anic/PIXSELL

Potpise DIP-u za kandidaturu zajedničkog kandidata za gradonačelnika Tomislava Tomaševića koalicija će predati u 18:00h.

Na današnjoj konferenciji za medije održanoj ispred zgrade zagrebačke Gradske uprave, koalicija Zagreb je naš!, Nova ljevica, ORaH, Radnička fronta i Za grad predali su zajedničku listu za Gradsku skupštinu Grada Zagreba, dok će se predaja liste i potpisi DIP-u za kandidaturu za zajedničkog kandidata za gradonačelnika Tomislava Tomaševića održati u 18:00h na istoj lokaciji.

“Okupili smo se kao progresivne političke snage, od zelenog do lijevog, koje se nisu kompromitirale suradnjom ni s Bandićem ni sa strankama koje su ga šesnaest godina održavale na vlasti, a to su SDP, HDZ, HNS i HSLS. SDP je u potpunom rasulu, što se vidi isto tako iz današnjeg glasanja u Saboru. Nisu u stanju ni imati vlastitog kandidata za gradonačelnika Zagreba nego su morali podržati predsjednicu gradskog HNS-a, i to stranke koja upravo sada sklapa dealove u Saboru s HDZ-om. SDP ne može i ne zna odgovoriti na izazove suvremene ljevice, a mi to možemo. Dosta nam je preslagivanja u Gradu Zagrebu, dosta nam je preslagivanja na nacionalnoj razini, novih podjela karata među starim političkim igračima i njihovih dealova koji su paralizirali ovo društvo i koji održavaju ovu nesnosnu pat poziciju. Vrijeme je za drugačiju politiku koja će otpuhati postojeće političke i ekonomske elite koje su nas i dovele u ovu krizu. Mi smo ta drugačija politika i spremni smo preuzeti odgovornost za upravljanje institucijama”, rekao je Tomislav Tomašević, zajednički kandidat za gradonačelnika ove koalicije.

“Kao zajednička koalicija skupili smo preko 6000 potpisa za moju kandidaturu za gradonačelnika Grada Zagreba te za zamjenice Danijelu Dolenec i Nedu Uršu Raukar Gamulin. Treba naglasiti i da naše potpise nisu skupljale stranačke mašinerije niti zaposlenici gradskih poduzeća i ustanova već smo ih prikupili na ulici, s građanima, a prikupljalo ih je preko 150 volontera koji vjeruju u drugačiju politiku koju zastupamo i njima od srca zahvaljujemo”, naglasio je Tomašević.

Rada Borić iz Nove ljevice osvrnula se na pitanje ravnomjerne rodne zastupljenosti koja je izrazito bitna ovoj koaliciji: “Za razliku od mnogih stranaka koje će se tek eventualno pridržavati Zakona o ravnopravnosti spolova, ponosni smo da je naša lista možda čak i jedina koja će ravnopravno na listi imati zastupljene žene i muškarce u onome što se zove zip sustav. Žene u ovom gradu trebaju imati i svoj prostor u politici budući da žene mijenjaju, znaju mijenjati i žele bolji Zagreb i bolju Hrvatsku”, izjavila je Borić.

Skupili su i potrebne potpise

“Nama je jako drago da smo nakon četiri godine borbe stranke Za grad za bolji Zagreb, protiv korumpiranosti i klijentelizma, napokon pronašli prirodne partnere i progresivne stranke koje se zalažu za iste stvari. Posebno nam je važna participacija građana koja je temelj naše stranke i zato ćemo se u koaliciji i u Skupštinu zalagati za podizanje ovlasti vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora”, rekla je Iva Kvakić iz stranke Za grad.

“Izuzetno smo zadovoljni što smo u ovom društvu i što smo uspjeli ispuniti sve što smo obećali kad smo krenuli: kandidiramo se na svim razinama na ovim izborima. Građanima smo konačno ponudili jednu opciju mladih, sposobnih, iskusnih i svih vrsta. Ovdje se nalazi društvo koje se susreće u ovome gradu u borbama za boljitak građana već skoro pa dvadeset godina i s ovom koalicijom možemo još puno toga doprinijeti”, izjavio je Darko Stošić iz ORaH-a.

Mate Kapović iz Radničke fronte rekao je da se Radnička fronta zalaže za Zagreb u kojem svi odlučuju kako se više ne bi više događale situacije poput Savice gdje zbog pogodovanja tajkunima gradonačelnik zapravo radi nešto čemu se protivi većina stanovnika kvarta: “Mi se zalažemo da kroz različite institucije (zborove građana, lokalne i gradske referendume, participativni budžet) stanovnici Zagreba izravno odlučuju o onome što će se raditi. Isto tako smatramo da je jako važno i simbolički u ovom trenutku, kada se vlasti vrlo otvoreno zalažu za interese krupnog kapitala, kada se vlada raspada i kada je SDP kao stranka tobožnje“ljevice” (a zapravo liberalnog centra) u rasulu, pokazati da postoji druga, prava, progresivna opcija koja će se boriti za interese većine društva, a ne za interese kapitala i političkih elita kao što je to slučaj i s HDZ-om, i s SDP-om i sa svim drugim mainstream strankama”, izjavio je Kapović.

Potpise DIP-u za kandidaturu zajedničkog kandidata za gradonačelnika Tomislava Tomaševića koalicija će predati u 18:00h.


Komentari