KAKAV OBRAT! Stigli rezultati istraživanja: Zagrepčani odabrali svog favorita, poredak će vas iznenaditi

Foto: Pixsell

Do lokalnih izbora ostalo je malo više od mjesec dana, a čini se da će bitka za Zagreb biti neizvjesnija nego ikada. Nakon dugogodišnje vladavine pokojnog Milana Bandića od novog se gradonačelnika očekuje velika promjena u gradu, samo je upitno hoće li to ići u smjeru načela desnice ili ljevice.

Većina kandidata već je predstavila svoj program, kao i potencijalne zamjenike, a gotovo svaki dan obilaze kvartove kako bi stekli što više simpatija Zagrepčana. Čija kampanja je bila najuspješnija doznat ćemo 16. svibnja. Do tada možemo analizirati zanimljive rezultate anketa. Za N1 televiziju agencija MASMI provela je istraživanje na reprezentativnom uzorku od 800 glasača Zagreba prema kojem je Tomislav Tomašević i dalje favorit na izborima za gradonačelnika.

Tomaševića podržava 37,2 posto ispitanika, a nakon njega slijede Davor Filipović (HDZ) sa 13,4 posto podrške i nezavisna Vesna Škare Ožbolt s 10,1 posto podrške. Zanimljivo, prema podacima iz ovog istraživanja, SDP-ov Joško Klisović pao je na 7,6 posto podrške, pa ga je prestigao i Miroslav Škoro koji u ovom trenutku ima 7,7 posto glasača.

Nakon njih, slijedi Jelena Pavičić Vukičević, aktualna zamjenica pokojnog gradonačelnika Bandića i kandidatkinja njegove stranke sa 6,5 posto podrške. Odmah iza nje je Mostov Zvonimir Troskot koji se i dalje drži na oko 5 posto podrške.

Tu je i Anka Mrak Taritaš koja je uzela dio glasača Jošku Klisoviću. Ona se drži na 3,2 posto podrške, a Davor Nađi, kandidat stranke Fokus ima podršku 1,6 posto birača.

Bandićeva stranka mogla bi ispasti iz Skupštine

Osim za gradonačelničku poziciju, vodi se i bitka za Gradsku skupštinu. Prema ovom istraživanju, Tomaševića koalicija Možemo! i Zagreb je naš! vodi s 29,3 posto, a slijede HDZ (19,7%), SDP (11,4%), Nezavisna lista Vesne Škare Ožbolt (9,6%), Domovinski pokret (8%), MOST (5,8%) i na rubu izbornog praga BM365 – Stranka rada i solidarnosti s 4,6%

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku 800 punoljetnih građana grada Zagreba, koji će sigurno ili vjerojatno glasati na predstojećim lokalnim izborima za gradonačelnika i Skupštinu Grada Zagreba. Anketiranje je provedeno od 8. – 12. travnja, a mogućnost pogreške je +/- 3,46%.

Komentari