‘Kad preuzmemo upravljanje gradom, ponašat ćemo se kao da je Dan planeta Zemlje svaki dan’ Tomašević predstavio Zeleni plan

Kandidat za gradonačelnika Zagreba platforme Možemo! i Zagreb je naš! Tomislav Tomašević, na Dan planeta Zemlje održao je konferenciju za medije i predstavio Zeleni plan za glavni grad.

“Na ovim lokalnim izborima smo zajedno s našim partnerima Zelenom alternativom – ORaH i Novom ljevicom jedina prava zelena politička opcija. Dok drugi kao papagaji sad ponavljaju fraze vezane uz zaštitu okoliša mi konzistentno govorimo o tome već više od desetljeća i konačno su te teme došle na svoje. Nakon izbora kad preuzmemo upravljanje gradom ponašat ćemo se kao da je Dan planeta Zemlje svaki dan, a ne samo jednom godišnje.” istaknuo je Tomašević.

Tomašević je tim povodom predstavio Zeleni plan za oporavak Zagreba koji obuhvaća održivo gospodarenje otpadom, ozelenjivanja grada, energetsku tranziciju, smanjenja zagađenja zraka, unaprjeđenje mreže vodoopskrbe i odvodnje, lokalni uzgoja hrane te obrazovanje i istraživanja za zelenu tranziciju.

Koordinatorica programa za Zeleni plan Jagoda Munić, kazala je: “Zeleni plan za Zagreb predstavlja sve što moramo napraviti u sljedećih pet do deset godina kako bismo nadoknadili propušteno u proteklih dvadesetak. Naš Plan je prvi korak ka rješavanju gorućih problema. Istovremeno želimo radikalno zaokrenuti razvoj grada i učiniti ga održivim, zelenim, zdravim i pravednim. Taj cilj ćemo postići i povećavajući zelene površine i broj zasađenih stabala u gradu, omogućavajući svakom kvartu kvalitetan park i šetnicu, što više otoka zelenila i razvoj urbanih vrtova. To je važno za zdravlje građana jer stvaranje bolje mikroklime, povećanje urbane bioraznolikosti i zbog prilagodbe na klimatske promjene”.

Najavila je kako će nova gradska uprava za građanke i građane uvesti stručnu pomoć u energetskom savjetovanju kako povećati energetsku učinkovitost i provesti sufinanciranu energetsku obnovu: “Poticat ćemo energetsku obnovu u zgradama u privatnom vlasništvu, a pokrenut ćemo i cjelovitu „eko-sanaciju“ na razini četvrti kroz pilot-sanacije dviju gradskih urbanih cjelina, budući da su energetska obnova i zamjena starih uređaja sredstva borbe protiv energetskog siromaštva”.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Danijela Dolenec podsjetila je kako su jučer pregovarači Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli dogovor o Zakonu o klimi prema kojem EU do 2050. mora postati ugljično neutralna, a do 2030. smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 55 posto u odnosu na 1990.

“Radi se o stvarnom političkom pomaku, jer je time stvorena zakonska podloga za ključni element Europskog zelenog plana. No ipak, točno je i da smo razini nacionalnih država još uvijek daleko od političkog djelovanja potrebnog u skladu s klimatskom krizom u kojoj se nalazimo, što je posebno točno za Hrvatsku. Vladin Nacionalni plan za oporavak ponovno je dokazao kako Vlada RH ne razumije razmjere klimatske krize i propustila još jednu priliku da odlučno djelujemo. Zato u našem programu za Zagreb središnju ulogu ima upravo zeleni plan”, zaključuje Dolenec.


Komentari