Imovinske kartice kandidata za Zagreb: Švaljek najbogatija, evo kako stoje ostali

Njihove su imovinske kartice javno dostupne na stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Predizborna kampanja i službeno je počela u Zagrebu, no umjesto riječi koje su kandidati uputili biračima, RTL je sabrao njihove imovinske kartice.

Kad je u pitanju imovina, onda je među kandidatima za čelnog čovjeka Zagreba kapitalac – Sandra Švaljek. Na Ekonomskom institutu u Zagrebu je na neplaćenom dopustu od Nove godine pa joj je jedini izvor prihoda naknada koju prima kao gradska zastupnica. Obiteljski proračun spašava suprugova plaća od 30 000 kuna. U garaži je parkiran 7 godina star Volvo, a Švaljekovi u obveznicama, dionicama i ušteđevini imaju višemilijunske iznose.

S imovinom koja vrijedi gotovo 4 milijuna kuna kandidat HDZ-a, Drago Prgomet, nalazi se odmah iza Švaljek. “Imam dva stana, oba su pod hipotekom, jedan stan iznajmljujemo i na njega plaćamo porez”, kazao je Drago Prgomet, kandidat za gradonačelnika Zagreba. U Saboru volontira, stoga dobiva plaću u KBC-u Zagreb te od Medicinskog fakulteta gdje radi kao predavač. Sve zajedno 23 000 kuna. Prgomet ima dionice u dvije tvrtke te ušteđevinu od 30 tisuća kuna.

Zastupnička plaća Brune Esih je 13 tisuća kuna, a zajedno s mužem ima stan i kuću u Šestinama, apartman te tri parcele. Esihovi imaju 445 dionica jedne telekomunikacijske tvrtke te solidnu ušteđevinu.

Mrak Taritaš skupila je imovinu vrijednu 2 milijuna i 430 tisuća kuna. U imovinskoj kartici navodi da prima zastupničku plaću od 16 tisuća kuna. Od svih kandidata obitelj Taritaš ima najviše nekretnina – 3 stana i 3 garaže, a vlasnici su i jednog hektara šume kraj Bjelovara. Taritaš je vlasnica luksuznog Mercedesa C klase starim 3 godine, a ljubiteljica je umjetnina koje procjenjuje na 100 tisuća kuna.

Kao gradonačelnik, Milan Bandić ‘dela’ već više od 16 godina ali prema imovinskoj kartici iz 2013. nije uspio previše uštediti. Navodi da je vlasnik tek jednog stana. Vlasnik drugog je njegova supruga. U garaži mu je oldtimer vrijedan 10.000 kuna, a tvrdi i da nema nijednu jedinu lipu ušteđevine. “Ja sam svjetonazorski hrvatski antifašist, ali majka mi je dala mlijeko da budem socijalno osjetljiv i volim svoju domovinu”, poručio je Milan Bandić (BM 365), gradonačelnik Grada Zagreba. Međutim, kada mu je USKOK blokirao imovinu, doznalo se da obitelj Bandić očito ima još nekretnina – poput tri stana na Krugama, Horvaćanskoj cesti i Gračanskoj cesti.

Ivan Pernar, iako je štafetu prepustio Ivanu Lovrinoviću, živi od zastupničke plaće od 13 tisuća kuna. Od nekretnina posjeduje stan vrijedan 700 tisuća kuna. Nema auto niti ušteđevinu.

Tomislav Tomašević od svih navedenih ima najmanju plaću koju dobiva od instituta za političku ekologiju. Ne zna koliko mu vrijedi stan. Ne posjeduje ništa od pokretnina, samo bicikl.

Netko od njih uskoro će zarađivati 18.000 kuna – jednako koliko i premijer, piše RTL.


Komentari