IMA VIZIJU! Troskot zna kako bi riješio problem gužvi u gradu: U planu su promenade, nadvožnjaci, Jarunski most, proširenje željeznice…

Foto: MOST

Zvonimir Troskot, Mostov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, iznio je danas Mostova prometna rješenja za Zagreb.

Troskot je predložio rješenja koja će rasteretiti promet u centru grada, povezati istok i zapad grada, potaknuti ljude da više koriste javni prijevoz i bicikl kako bi došli do željenih odredišta u gradu.

Kao rješenje istaknuo je gradnju intermodalnih putničkih terminala za početak na Črnomercu i u Sesvetama. “Putnički terminali ZET-a i HŽPP-a zapravo bi tvorili jednu cjelinu koja bi osiguravala siguran prijelazak putnika s busa na vlak i obrnuto, a njihovi vozni redovi bi bili usklađeni”, rekao je Troskot i dodao kako bi pored tih putničkih terminala izgradili Park&Ride parkirališta, odnosno parkirališta na kojima je cijena parkiranja povoljnija ili je uključena u sveobuhvatnu kartu javnog prijevoza a sve kako bi građani što više koristili javni prijevoz.

Predlaže izgradnju Zagrebačkih promenada, šetnica i biciklističke infrastrukture uz Zagrebačke potoke koji povezuju zagrebačke kvartove bez da ih ometa promet. Zagrebačke bi promenade, kaže Troskot, povezivale i okretišta te ostale putničke terminale.

“Najbolji primjer toga je potok Črnomerec koji u 5 km svoje duljine povezuje tramvajsko okretište Črnomerec, željezničko stajalište Kustošija, okretište Ljubljanica, zatim Jarun, rijeku Savu i okretište Savski Most“, kaže Troskot i dodaje da se biciklom ovom rutom može doći za 20 minuta s Črnomerca na Savski Most.

Nadalje, rekao je da će zbog obnove Zagreba u centru, biti potrebno dio prometa prebaciti na južni dio grada, a samim time će se povećati i gužve na Ljubljanskoj, Zagrebačkoj i Slavonskoj.

Zbog ovoga smo išli u razvijanje koncepta gradske autoceste, a to je Ljubljanska – Zagrebačka i Slavonska bez semafora. Ondje gdje su semafori, napravit ćemo križanje u dva nivoa”, kazao je.

Dodao je i kako će od HŽ infrastrukture zahtijevati proširenje gradske željeznice i povezivanje središta Zagreba sa Sesvetama i Velikom Goricom te izgradnju nekoliko željezničkih relacija pod zemljom.

Kao rješenje istaknuo je i gradnju željezničke postaje na okretištu Savski most te obaveznu izgradnju Jarunskog mosta. Dodao je i izgradnju dva podvožnjaka na zapadnom dijelu grada, Medpotoki i Podsused, a na istoku dovršetak Branimirove do Brestovečke i obnovu Dugoselske ceste.


Komentari