Ideje za Zagreb kakve još niste vidjeli: Prvi veliki intervju Hrvoja Franušića

Drugačiji od svih drugih, tako je dio medija predstavio nezavisnog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika, politologa Hrvoja Franušića.

Ovaj Splićanin sa zagrebačkom adresom dušu je otvorio Zagreb.infu te nam priznao kako mu je razgovor za naš medij prvi ovoga tipa u karijeri. A Franušićeva karijera uistinu je laskava. U Zagrebu, kako se ističe u njegovoj biografiji živi proteklih 17 godina te je zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova, a iskustvo u vanjskoj politici posjeduje i kao diplomat pri Svetoj Stolici.

No, ovog osebujnog politologa život nije mazio te nam priznaje kako iza sebe nema bogate roditelje koji će ga progurati, a jednako tako nema niti stranačku mašineriju koja bi stala iza njega, a u životu se okušao u raznim poslovima pa je za vrijeme školovanja u Italiji čistio kako bi se obrazovao. Iskustvo kojega posjeduje sada namjerava prenijeti na vođenje hrvatske metropole, a za to ima opsežan plan i program.

“Malo poštenja spasit će ovaj grad”

Franušić si je postavio jasne ciljeve, a misli se i okrenuti budućnosti, a ne prekopavati po prošlosti.

”Kreativnost, vizija i malo poštenja spasiti će ovaj grad i društvo”, Franušićeva je nit vodilja, a dio njegova programa je i pročelnik za budućnost. ‘‘Meni će 5000 potpisa biti ravno pobjedi”, kaže na početku razgovora naš sugovornik koji nam je objasnio i razloge kandidature. ”Krenulo je razmišljanjem što ja mogu napraviti umjesto da se žalim na kavi. Treba zasukati rukave i izložiti se, tako je u meni sazrio gandijevski citat- budi ti promjena koju želiš vidjeti”, prepričava.

Pročelnik za budućnost je osoba koja će kreirati Zagreb za 30 do 40 godina unaprijed. Voditi će se svim trendovima potrebnima za budućnost”, tvrdi naš sugovornik. Detektirao je potencijalni gradonačelnik i tri najveća gradska problema. ”Otpad, promet i zaduženost Grada Zagreba najveći su gradski problemi, dug je 2013. godine navodno iznosio 1,1 milijardu eura. Želim upaliti svijetlo u Poglavarstvu i u proračunu te vidjeti koliki je zagrebački dug, a nakon toga namjeravam obećati građanima projekte”, opisao je Franušić. Što ga je, pitate se, uopće nagnalo da izađe iz anonimnosti i pokuša ugroziti mandat jednoga od najdugovječnijih gradonačelnika Milana Bandića.

U planu su mu vrtići i starački domovi, a ne fontane

Sudeći po Franušićevom programu, njegove ideje u potpunosti se razlikuju od onih sadašnjeg gradonačelnika.

Zagreb je zadnji u Europskoj uniji po zbrinjavanju otpada, a moji protukandidati su dio gravitiranja oko istog izvorišta i djeluje kao da su svi vezani uz politiku te se vrte oko istoga. Moj cilj je da političari napokon krenu raditi ono što obećaju da će raditi”, ocijenjuje politolog koji nije sklon grandioznim obećanjima, ali neke promjene ipak najavljuje.

Smanjiti ću sebi plaću za 50 posto, ukoliko postanem gradonačelnik, a taj dio novca uplaćivati ću kao poticaj za malo i srednje poduzetništvo u kojem leži budućnost ovog grada i države. Novac mi nije prioritet, neću uzeti niti naknadu za izbornu promidžbu. Želim dati osobni primjer ostalima i odustajem od onoga što mi zakonski pripada. Zagrepčani su umorni od računa za komunalne naknade kojima plaćaju projekte”, odlučno poručuje naš sugovornik koji poziva sugrađane da mu se pridruže u nježnoj revoluciji.

“Želim uvesti električne autobuse i održivi javni prijevoz. Obnovio bi kulturna dobra i stare, derutne zgrade. Idemo graditi jaslice i vrtiće, bolnice, staračke domove“, poziva politolog upozoravajući i na važnost reciklaže. Želja mu je i smanjenje prireza na onu razinu koja je moguće, a boriti će se i protiv rasipanja vode jer Zagreb leži na starim cijevima koje su azbestne, a toga se u skorijoj budućnosti valja uhvatiti. Naglasak će staviti i na uređenje biciklističkih staza koje su u našoj metropoli loše izvedene.

Na život ovog samozatajnog kandidata veliki utjecaj imao je papa Franjo

“Sviđa mi se papin princip po kojem on živi ono što govori. To je jako jednostavan, a opet tako revolucionaran princip kojega bi bilo lijepo što više vidjeti, ne samo u našem društvu nego i u svijetu”, iskreno priznaje Franušić dodajući da i on sam želi živjeti to što govori te raditi ono što obećaje.

Posebno se osvrnuo na hrvatske političare te naglašava kako nije upoznat s njihovim interesima koji su ih sputavali pri ispunjavanju obećanja.

Licemjerje i laž najveći su neprijatelji dok je poniznost velika vrlina. Ponizna osoba je blizu Boga, a arogantna i bahata osoba može ići u Crkvu svaki dan ali je daleko od Boga. Nije vjernik”, misli Franušić te nastavlja dalje o svojim političkim planovima. “Paziti ću koga ću podržati u slučaju ne ulaska u drugi krug”.

hrvoje2

“Ne želim uza se vezati ljude koji su u doticaju s dosadašnjim političkim opcijama”, kaže politolog čija bi se stranka u dogledno vrijeme, ukoliko njegov program prepoznaju građani, mogla pojaviti na hrvatskom političkom nebu. Ambicije mu počinju sa Zagrebom, gradom u kojem živi, a trenutno ne pretendira na ništa veće od toga.

Svjestan je naš sugovornik ogromne konkurencije

Kandidirao se, ali ne zaletava se ni u kakve optimistične prognoze.

“Vjerojatno neću dobiti, ne zato što ne mislim da sam najneovisniji, najbolji i najnepotkupljiviji već zato što nemam pažnju velikih medija. Ovo će biti teška borba, ali nema nemogućih misija jer ako misliš da možeš nešto napraviti u pravu, u pravu si, ako misliš da ne možeš opet si u pravu. Želim probati, dati ću sve od sebe i ući u utakmicu, a rezultat ne ovisi o meni već o građanima”, vjeruje naš sugovornik. On sam sebi ne stigne raditi promociju jer uz diplomatski uredski posao naprosto nema vremena, dok je njegovim konkurentima lakše voditi kampanju jer im se to prirodno veže uz posao.

“Ograničio bi politički mandat na određenoj funkciji na četiri godine, a ako je netko od političara izabran u Sabor tada se ne bi smio kandididirati na druge funkcije, jer sklopio si dogovor s građanima koji su te izabrali za tu funkciju, a sve ostalo je varanje građana”, oštro ističe Franušić pozivajući se na doslijednost koje u hrvatskoj politici manjka. Uz to, prema njegovom mišljenju političari se ne bi trebali financirati iz proračuna već od onih građana koji ih podržavaju, i baš zato on se u svojem nastojanju da postane gradonačelnik neće koristiti proračunskim novcem pa vlastitom plaćom financira kampanju koju i sam okarakterizirava kao skromnu.

“Poštujem sve kandidate, ali oni su prošlost. Građani mi trebaju dati šansu, a ako ne ispunim ono što sam rekao ne moraju mi više dati povjerenje. Ne želim se zamarati ideologijama koje nas razdvajaju već riješavati probleme, jer politika je služenje građanima, a ne sebi i svojim interesima“, odriješito kazuje potencijalni gradonačelnik koji 25 godina proučava politiku te stoga ne može stajati prekriženih ruku.

Misli se među ostalim baviti i svakodnevnim ljudskim problemima, a ne fontanama, rotorima i asfaltom, a novac od rasipništva, privilegija i malverzacija preusmjeriti u vrtiće, domove za umirovljenike, obrtnike i druge gradske potrebe. Namjera mu je olakšati svim građanima ionako težak život.

U osamdesetima je imao svoj bend Hangar u kojem je pjevao, svirao gitaru i pisao pjesme, a hoće li i koliko pomrsiti račune već poznatim kandidatima ostaje za vidjeti.


Komentari