GRAFITE SMATRA VELIKIM PROBLEMOM: Uhlir ima ideju kako stati na kraj uništavanju zagrebačkih fasada

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Željko Uhlir, predsjednik GO HNS-a Grada Zagreba i nositelj liste HNS-a – Liberalnih demokrata za Skupštinu Grada Zagreba, na u utorak održanoj konferenciji za novinare govorio je o problemu zagrebačkih fasada koje su uništene grafitima.

“Pored brojnih problema u Gradu Zagrebu, i neuređene fasade su primjer kako se 20 godina zanemarivo grad. Fasade su lice svakog grada, i na njima se vidi koliko gradska uprava brine o svojem gradu. Svjestan sam da nijedna svjetska metropola nije riješila u cijelosti taj problem, no zagrebačka gradska uprava ga nije ni pokušala riješiti”, naglašava Željko Uhlir.

Podsjetio je na istraživanje Instituta za turizam od prije nekoliko godina, prema kojem su dva najveća nedostatka Zagreba kao turističke destinacije upravo – stare fasade i grafitima uništena pročelja zgrada. Prije četiri godine gradska je uprava donijela Odluku o zaštiti objekata od grafita.

Ona propisuje da će “Grad Zagreb sufinancirati troškove uklanjanja grafita i nabavu kamera za video nadzor uličnog pročelja zgrada, te da će sufinancirati troškove za nanošenje zaštitnog Anti grafitnog premaza. Nadalje, educirati će javnost o grafitima kroz plakate koje će postaviti u školama, vrtićima i svim drugim objektima u vlasništvu grada, a predviđene su i različite druge edukativne aktivnosti. U sklopu mjere otvorena je i telefonska linija za prijavu počinitelja”.

Nakon ovoga, ističe Željko Uhlir, po tom se pitanje nije dogodilo – ama baš ništa: “Ovo je nažalost, samo jedan od niza primjera kako funkcionira gradska uprava – puno velikih riječi i obećanja, odluka, koje ostaju uvijek mrtvo slovo na papiru. Tako je 2017. godine pokrenuta akcija uređenja fasada i javilo se oko 4.000 zgrada. Obećana su godišnja sredstva u proračunu za te poslove od 400 mil kn, međutim već 2018. se u proračunu nalazilo samo 20 mil kn , a 2019. samo 10 mil kn za te namjene”.

Kao učinkovitije rješenje zaštite potreban je pojačani nadzor komunalnih redara i veće kazne. Ali i kontinuirano skidanje grafita s već išaranih pročelja te novih fasada.


Komentari