Gaf Sandre Švaljek: Izjavom o Zagrebu nadmašila samu sebe

Screenshot

Koliko dobro ona poznaje Zagreb?

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Sandra Švaljek gostovala je u emisiji Tihomira Dujmovića ‘Iza zavjese’ na prvom programu HTV-a. U emisiji se osvrnula na svoje protukandidate, ali je i istaknula da Zagreb treba spomenik blaženom Alojziju Stepincu koji bi se nalazio u – Trnju.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Očito kandidatkinja za gradonačelnicu ne zna da Zagreb ima spomenik blaženom Alojziju Stepincu koji se nalazi u Utrinama, nedaleko od I. Gimnazije. Naime, ovaj spomenik je podignut još 1998. godine, a rad je jednog od najvećih suvremenih hrvatskih kipara, Tomislava Ostoje.   [/box]

“Pomalo je neobično da neki tvrde da me Milan Bandić stvorio. Ja sam odavno bila stvorena i dapače moje su reference i sada bitno jače nego reference aktualnog gradonačelnika.”, istaknula je na samom početku emisije.

>>>Švaljek uvjerena u pobjedu: ‘Građani žele da nestanu klijentelizam i sveopća fontanizacija’

Na pitanje zbog čega je došlo do raskida suradnje između nje i gradonačelnika, kaže da je najviše eskaliralo oko pitanja transparentnosti vođenja grada, javnih natječaja i poslovanja. Navela je primjer više od 400 divljih odlagališta otpada koje je sanirala kroz brze i transparentne javne natječaje u suradnji s tehničkim službama.

Usporedila se s Ankom Mrak-Taritaš za koju je naglasila da je za razliku od nje stranački kandidat i da će morati uhljebljivati kolege iz HNS-a i SDP-a koji je podupiru. Nije se htjela upustiti u nagađanja o cijeni kvadrata u Gunji za čiju nerealnu cijenu optužuju upravo Anku Mrak-Taritaš.

Na pitanje što građani dobivaju njenim izborom kazala je da za razliku od Milana Bandića ona stoji iza svojih obećanja i da za razliku od njega misli napraviti ono što obeća.

“Kroz fondove EU tražit ćemo sredstva za sanaciju gradskog vodovoda na kojem se sada gube milijuni, sanirati gradsko središte, otvoriti ga uličnoj umjetnosti, modernizirati i depolitizirati javni prijevoz, Holding i kulturne institucije grada Zagreba”.

Dotaknula se gradskih trgova poput Kvaternikovog trga, Cvjetnog i Britanca koji nisu napravljeni po pravilima struke ili su, kako tvrdi, uzurpirani od strane privatnika za terase i ugostiteljski sadržaj.

Referendum o Titovom trgu

Poput Bandića, i ona se zalaže za održavanje referenduma za promjenu imena Trga maršala Tita u Kazališni trg.

“Trg se nekada zvao Kazališni, u referendum bih postavila pitanje žele li Zagrepčani da se trg zove po sadašnjem nazivu ili baš kazališni”, rekla je Švaljek.

Rekla je i da se zalaže za podizanje spomenika kardinalu Stepincu, a idealna lokacija bi bila na području Župe Krista Kralja.

Ako bude izabrana neće smanjivati postojeća socijalna prava, tvrdi. Racionalnijim punjenjem proračuna i prihoda planira osigurati bolje uvjete za djecu u vrtićima i povećanje broja odgojiteljica, izgraditi bolje uvjete za kretanje invalidima i slijepima, a kroz program javno-privatnog partnerstva omogućiti više domova za umirovljenike i dnevnu njegu starijim osobama u njihovim domovima.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da je Švaljek pokazala nezavidno nepoznavanje grada Zagreba. Svojevremeno se “proslavila” izjavom da će u uređenom sustavu koji ona postavi, karta cijeli mandat koštati četiri, a ne 12 kuna. Tramvajska karta je u Zagrebu već godinama 10 kuna.

>>>‘Jeftinije je’: Kombi Sandre Švaljek ‘zapeo za oko’ Zagrepčanima

>>>Švaljek neće koalirati s Bandićem: ‘Jedina sam kandidatkinja koja može dovesti do stvarne promjene u Zagrebu’


Komentari