Esih neće podržati Bandića, Mrak Taritaš u drugi krug bez potpore Sandre Švaljek

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Dan nakon lokalnih izbora.

Nakon napetog čekanja i višesatnog iščekivanja, u drugom krugu za čelno mjesto Zagreba borit će se Milan Bandić (30,87 %) i Anka Mrak Taritaš (24,48 % ).

Treće mjesto pripalo je Sandri Švaljek (19,14 %), a četvrto Bruni Esih (10,98 %).

Ugodno iznenađena Bruna Esih

Nezavisna kandidatkinja Bruna Esih otkrila je jučer u izbornoj noći za RTL da je i više nego zadovoljna sa dobivenih 36 211 glasova građana.

Pritom je istaknula da su se u njezinom timu od početka smatrali moralnim pobjednicima cijele priče, no da su ih dobri rezultati ipak ugodno iznenadili. Esih smatra da to govori da je hrvatska nacionalna politička scena spremna za nove ljude. Iako još ne zna kako će se formirati, ozbiljno se priprema za nacionalnu razinu.

Osvrnula se i na svog protukandidata Dragu Prgometa, kazavši da nisu išli na to da je najvažnije pobijediti njega. Podsjećamo, Drago Prgomet osvojio je 5, 60 % glasova, duplo manje od Esih.

“Ipak, od samih početaka sam govorila da smatram da izbor Prgometa nije najbolji Plenkovićev odabir. Nemam protiv njega ništa osobno, no smatram da HDZ može naći daleko kvalitetnije ljude“, kazala je.

Nadalje, Esih je konstatirala da neće sudjelovati ni u kakvim preslagivanjima vlade jer se, kaže, nisu tako duboko pripremali za neku novu parlamentarnu priču, stoga neće dati Bandiću ruke u Gradskoj skupštini.

“Da sam se slagala s njegovom politikom, nikad ne bih istaknula sebe kao gradonačelnicu”, zaključila je Esih.

Dakle, Man Bandić će za većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini morati pronaći partnere, ali mu HDZ-ovi mandati neće biti dovoljni za osvajanje stabilne većine.

Ne uspije li složiti najavljenu veliku koaliciju, nema mnogo potencijalnih partnera jer SDP i Sandra Švaljek ne žele u koaliciju s Bandićem.

Gradski ‘ministar financija’ Slavko Kojić kazao je za tportal kako “nema razloga da se koalicija s HDZ-om ne ponovi, ali da će biti problem sastaviti većinu, bit će. Nije nemoguće da proračun padne pa da za pola godine opet imamo izbore.”

Može li Bandić stvoriti većinu koaliranjem s Brunom Esih? Kojić je komentirao da to prepušta čelništvu stranke, ali je pritom dodao da promjena imena Trga maršala Tita u Kazališni trg neće biti problem, ako to bude uvjet Brune Esih za potporu Bandiću.

“Mislim da im to neće biti problem udovoljiti”, kazao je Kojić za tportal.

Švaljek neće podržati Mrak Taritaš

Nezavisna kandidatkinja Sandra Švaljek osvojila je 63131 glasova birača, no to nije bilo dovoljno za ulazak u drugi krug. Švaljek se, nakon što su rezultati objavljeni, obratila građanima metropole i svojim biračima kako bi im se zahvalila.

“Ovo što smo ostvarili je izuzetan rezultat, no bez obzira na to, on nije dovoljno dobar. Želim se zahvaliti svim dobrim ljudima koji su me podržavali na ovom putu. Zahvaljujem se svima sa lista, napravili smo zajedno nevjerojatan uspjeh. Hvala volonterima, donatorima – ljudima koji su vjerovali da netko s nezavisnom listom može postati gradonačelnik Zagreba. Malo je falilo, vrlo malo”, poručila je Švaljek.

“Ono što je najvažnije – zahvaljujem se tisućama koji su prepoznali naš put. Koji razmišljaju slično nama, a drugačije od onih ustoličenih politika, koji vjeruju i dalje u stručnost, ozbiljnost i politiku koja da je svima jednake šanse. Ovo što smo mi ostvarili može motivirati ljude koji se nužno ne bave politikom, a žele se društveno angažirati – da slijede naš put. Dobili smo velik broj mjesta u Gradskoj skupštini gdje možemo promovirati naš program kako voditi Zagreb”, poručila je za kraj Sandra Švaljek.

HSLS-ovac Darinko Kosor s njene liste poručio kako u drugom krugu nikog neće podržati. Iako razočaran rezultatom, Kosor je poručio kako se Zagreb uvijek dijeli na Milana Bandića i ljevicu, koja, međutim, ne može Bandića pobijediti.

Međutim, u svom govoru Švaljek, iako se zalaže za promjene u Zagrebu i novo lice, ipak nije pozvala svoje birače da svoj glas daju Anki Mrak Taritaš i daju joj potporu.

“Neću nikoga podržati u drugom krugu, moji birači glasovat će po savjesti”, zaključila je Švaljek, a Mrak Taritaš kazala je već jučer da očekuje podršku Sandre Švaljek: “Očekujem potporu od Švaljek, ja bih nju sigurno podržala. Držim za riječ sve koji su u kampanji govorili da neće s Bandićem.”


Komentari