‘Dosta je višestrukog preplaćivanja radova pod palicom BM365 – HDZ koalicije’ Tomašević najavljuje promjenu u Črnomercu

Kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević danas je bio u posjetu kvartu Črnomerec.  Možemo! i Zagreb je naš! najavili su u navedenoj četvrti promjenu u načinu odlučivanja o komunalnim radovima u kvartovima: građanima odlučivanje i nadzor nad troškovima ulaganja u infrastrukturu.

“Građani će konačno imati priliku odlučivati o načinu kako se troši novac u njihovim četvrtima: kroz participativno planiranje proračuna, odlučivat će kako se 200 milijuna kuna iz gradskog proračuna godišnje ulaže u gradnju komunalne i druge infrastrukture u njihovom susjedstvu. Potpunu transparentnost troškovnika i participativno budžetiranje imaju mnogi drugi gradovi u Hrvatskoj i Zagreb je spreman za takvu pravu promjenu u upravljanju financijama! Sudjelovanjem građana, moći ćemo spriječiti dosadašnju praksu da se radovi komunalnih aktivnosti u njihovim četvrtima dva, tri i više puta preplaćuju, za što su radovi baš u gradskoj četvrti Črnomerec notorni primjeri”, istaknuo je Tomislav Tomašević sa.

“Najjednostavnije rečeno, ukinut ćemo praksu višestrukog preplaćivanja radova kako bismo višestruko unaprijedili komunalnu infrastrukturu, da bi kvaliteta života građana u četvrtima  bila bolja”, rekao je i naveo više konkretnih primjera dosadašnjeg preplaćivanja radova.

“2017. i 2018. godine je iz plana komunalnih aktivnosti na Črnomercu samo 50-ak metara metalne ograde uz potok Črnomerec plaćeno 700 tisuća kuna, 14 tisuća kuna po metru! Za stotinjak metara drvene ograde oko vrtića u Selskoj plaćeno je 385 tisuća kuna, gotovo četiri tisuće kuna po metru, što je u skladu s praksom postavljanja tzv. zlatnih klupa. Prošle je godine na klupice i oglasne panoe na Črnomercu potrošeno milijun kuna, stalno moramo gledati kako BM365 – HDZ koalicija dopušta da se ograde, elementi na dječjim igralištima i sva komunalna infrastruktura preplaćuje i zato ih se manje može napraviti”, upozorio je i poručio kako će nakon pobjede na izborima uslijediti i prava promjena dosadašnjeg načina upravljanja.

Tomašević je istaknuo i simboliku mjesta danas održane konferencije za novinare na Črnomercu, gradski projekt na uglu Cankarove ulice, Prilaza baruna Filipovića i Gradišćanske ulice kao primjer improvizacije i preizgrađenosti bez infrastrukture i zelenih površina:

“Riječ je o gradskom projektu koji predviđa gradnju nebodera od 25 katova, što znači da ne vrijede urbana pravila, već se onda parcelu smije maksimalno iskoristiti. Ovim UPU-om nisu predviđene ni javne ni zelene površine, nego tek neki ‘ficleki’, kao kontakt zone, umjesto zelenih površina. Uz to, dječji vrtić koji je predviđen u privatnoj zgradi, pa će grad plaćati najam za korištenje prostora za obavljanje javne usluge”, istaknuo je i najavio kako će takvu praksu nakon izbora ukinuti.

Ponovno je najavio i kako će izgraditi rekreacijske koridore na potocima Črnomercu, Vrapčaku i Kustošaku, Lomnici, Dubravici, Reci i Vugeru, te krenuti u revitalizaciju njihove biološke raznolikosti, umjesto njihovog nadsvođivanja, protiv kojeg su stanovnici četvrti već i prosvjedovali.

“Moramo razvijati naše gradske četvrti i u njima graditi novu infrastrukturu, ali one moraju rasti po mjeri čovjeka, a ne smijemo dopustiti da Črnomerec postane spavaonica, kao što predviđa UPU Cankarova – Prilaz baruna Filipovića – Gradišćanska. Planirana je izgradnja ukupno šest zgrada, od kojih su dvije već izgrađene, dvije su u izgradnji, a dvije se tek trebaju izgraditi. Za jednu od njih predviđen je gradski projekt za neboder do 25 katova, tj. oko 60.000m2 stambene, te 40.000m2 poslovne namjene. Gotovo dvije tisuće stanovnika, sa svojim automobilima trebalo bi doći u postojeću prometnu infrastrukturu, na sumanuto zagušen Prilaz baruna Filipovića. Sličan problem preizgrađenosti očekuje nas zbog predviđenog donošenja još četiri UPU-a na području Črnomerca: UPU Franck, UPU Ciglana, UPU Müllerov Brijeg i UPU Grmoščica. Takav pristup urbanom planiranju, koji ne uvažava potrebe ljudi koji bi ovdje trebali doći i živjeti nećemo više dozvoliti. Naš je plan takve nasrtaje na javni interes zaustaviti i osigurati prevlast javnog interesa”, poručila je Ria Bilić, vijećnica mjesnog odbora Bartol Kašić.

Govorila je i o nedavno završenim radovima na okretištu Črnomerec.

“Taj projekt su nam dugo obećavali i dovršen je netom pred izbore, ali što su dobili građani Črnomerca i svi koji ga koriste zbog putovanja? Tzv. rekonstrukcija za osam milijuna kuna rezultirala je promjenom nadstrešnice i asfalta, ali prometna infrastruktura uopće nije poboljšana. Bez javnog urbanističko-arhitektonskog natječaja, bez vijećnicima četvrti omogućenog uvida u projektnu dokumentaciju, potrošeno je osam milijuna kuna da se ništa prometno ne promijeni. Uz podzemne kontejnere za otpad koji smetaju putnicima imamo i neplanski, naknadno postavljen javni wc u metalnom kontejneru, a bez ikakvih zelenih površina koje bi smanjile utjecaj vrućine i ispušnih plinova na ljude koji koriste okretište”.

Dražen Lučanin, član Vijeća Gradske četvrti Črnomerec, govorio je o tretmanu kulture na Črnomercu i ocijenio da je žalosno da je trenutna gradska uprava dozvolila zatvaranje čitaonice Vladimir Nazor i tako prekinula tradiciju kulture u Kustošiji od preko četiri desetljeća.

“Ta je zgrada bila više od samo mjesta za čitanje tiskovina i knjiga, bila je prostor za održavanje izložbi, predstavljanje knjiga, folklorne manifestacije i svojevrsni društveni dom generacija Kustošijanki i Kustošijanaca. Ponovno ćemo osigurati prostor za funkcioniranje čitaonice u Kustošiji! Nadalje, povećat ćemo kulturne i društvene sadržaje u cijeloj Gradskoj četvrti Črnomerec – uredit ćemo moderan centar za kulturu i mlade u prostoru bivšeg kina Kalnik, a proširit ćemo i mrežu Bibliobusa na brdske dijelove četvrti”, najavio je Lučanin na kraju konferencije za medije.


Komentari