CURE PRLJAVE TAJNE? Doznaje se zašto je Vanđelić odustao od kandidature za gradonačelnika Zagreba

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Iako je HDZ smatrao da imao opakog asa u rukavu za fotelju gradonačelnika Zagreba, Damir Vanđelić je vodeću stranku itekako poljuljao odustajanjem od kandidature. HDZ je na kraju za kandidata odabrao mlađahnog i javnosti nepoznatog ekonomista Davora Filipovića.

Podsjetimo, premijera Andreja Plenkovića tada su prozivali da je Vanđelić odustao od kandidature zbog toga što mu HDZ nije dao slobodne ruke nakon izbora što se tiče odnosa s Milanom Bandićem i njegovim ljudima. S druge strane, premijer je tvrdio da su to neistine.

“U jednom trenutku je bila mogućnost njegove kandidature za mjesto gradonačelnika Zagreba. Moj dojam je bio da je zainteresiran za to. Što se dogodilo u posljednje vrijeme da odustane, to ne znam, to morate njega pitati. Htjeli smo ga podržati kao nadstranačkog kandidata. Netočno je da HDZ želi daljnju suradnju s gradonačelnikom, to je netočno i iritantno koliko je krivo”, rekao je tada Plenković.

Ipak, čini se kako su prozivke bile točne.

“Nekoliko puta sam razgovara s Vanđelićem oko njegove kandidature za gradonačelnika i to baš u vrijeme dok je pregovarao s HDZ-om”, rekao je izvor blizak Damiru Vanđeliću za Dnevno.hr.

“Mislim da bi bio dobar kandidat i za gradonačelnika Zagreba. Ipak, on je vrlo brzo shvatio da HDZ nema namjeru njemu dati slobodne ruke i da bi on tu zapravo samo na papiru bio nezavisan kandidat, a zapravo bi konce igrao držao HDZ”, ističe izvor te dodaje kako je i sam razmišljao o kandidaturi za gradonačelnika te je vrlo dobro upoznat s pregovorima s najjačim strankama.

Dalje objašnjava kako je Vanđelić nakon razgovora s premijerom vrlo brzo shvatio da to sve nema smisla te da će njegova kandidatura biti obavijena HDZ-ovom rukom.

“Potpuno je jasno da HDZ želi održavanje statusa quo, a to znači – Milan Bandić. Vanđelić to nikako nije želio i mislim da je to jako dobra njegova odluka”, zaključio je izvor.

Vjeruje da će se HDZ na koncu riješiti Vanđelića i kao ravnatelja Fonda za obnovu Zagreba. No, u međuvremenu se doznaje kako natječaj za ravnatelja Fonda za obnovu Zagreba neće biti poništen.


Komentari