Čini se da je netko u školi redovito markirao matematiku: Troskot bi porušio Donji grad i ponovno ga zazidao, sve za nula kuna

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Mostov kandidat za gradonačelnika Zvonimir Troskot pun je je ambicioznih ideja, a jedna od njih je i da će izgraditi potpuno novi grad.

U svom planu za obnovu (reizgradnju) kojoj će javnosti predstaviti 22. ožujka kaže kako će porušiti Donji grad i izgraditi kompletno novi grad, budući da “krpanje” ionako devastiranih donjogradskih zgrada po njemu nema smisla.

Kad bi postao gradonačelnik, Troskot bi bi inicirao izmjene Generalnog urbanističkog plana s ciljem da investitori imaju veliki ekonomski interes rušiti kompletne donjogradske zgrade i na njihovu mjestu podizati potpuno nove.

Tako bi se primjerice u Donjem gradu do temelja srušila četverokatnica, a na njenom mjestu bi se onda mjestu izgradila nova zgrada koja će biti barem dva kata viša. Prodajom tih dodatnih kvadrata, računaju u Mostu, investitori bi imali računicu ući u takav projekt.

Novi stanovi za nula kuna

Dok bi trajalo rušenje dotrajalih zgrada i gradnja novih, investitori bi morali stanare iseliti, ali bi zato, kada bi se izgradile nove dobili potpuno nove stanove na istoj adresi i u istoj – sada kompletno novoj zgradi. I to bi ih, kažu u Mostu, koštalo nula kuna. Sav financijski teret preuzima investitor.

“Obnovi Zagreba pristupit ćemo po uzoru na velike metropole, a nama je najbliža Beč. Pokrenut ćemo snažni ekonomski potencijal koji Zagreb ima. To ćemo napraviti kroz izmjenu GUP-a.

Kroz ovaj model bi se moglo sagraditi velik broj garaža koje bi Grad financirao, kako bi se uklonila parkirna mjesta na zelenom valu i povećali nogostupi”, pojašnjava Troskot.

Također, građani bi mogli sami odabrati stručni tim Grada Zagreba da ih vodi kroz cijeli proces planiranja i gradnje, a oni građani koji nemaju financijsku mogućnost (primjerice, zaštićeni najmoprimci, socijalno ugroženi…) ulaziti u takve projekte, napravit će se zaseban program.


Komentari