BIT ĆE PRLJAVO I JAKO TIJESNO? Evo tko prema novoj anketi napada Tomaševića u drugom krugu

Photo: Pixsell

Neizvjesni će biti svibanjski izbori, a utrka za tron Zagreba nikad nije bila dinamičnija. Već mjesecima svi se pitaju samo jedno, tko će nakon dugogodišnje vladavine Milana Bandića postati novi vladar metropole. Nova anketa HRejtinga provedena na uzorku od 600 ispitanika pokazala je da Zagreb neće dobiti gradonačelnika 16. svibnja, no jedno je sigurno. U drugi će krug ući Tomislav Tomašević.

Anketa provedena od 16. do 19. travnja pokazala je kako čelnik platforme Možemo! uživa 34,6% biračke potpore. Na drugom i trećem mjestu nalaze se HDZ-ov Davor Filipović i SDP-ov Joško Klisović koji su gotovo izjednačeni. Za mirnog čovjeka Zagreba glasalo bi 10,1% birača, a za Plenkovićevog asa 10,3%.

Samo dva posto manje od njih ima Miroslav Škoro (8,0%), pa se ni njega trenutačno ne može izbaciti iz igre za drugi krug. Kao ni Bandićevu nasljednicu Jelenu Pavičić Vukičević (7,8%). Više od pet posto dobiva još samo Vesna Škare Ožbolt (5,9%), prenosi HRT.

Nešto više od 2% potpore uživaju Anka Mrak-Taritaš (2,9%), Mostov Zvonimir Troskot (2,5%) i saborski zastupnik Fokusa Davor Nađi (2,1%).

Od njih loše kotiraju još samo Marina Pavković iz ‘Obnovimo Zagreb’ (1,0%), nezavisni Herman Vukušić (0,6%) i HNS-ov državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir (0,4%).

U drugom krugu puno posla za izazivača

Anketa pokazuje kako će u drugom krugu presudnu ulogu mogli imati neodlučni birači, kojih je 12,9%. Pritom treba uzeti u obzir da se broj neodlučnih i onih koji ne bi glasali u 2. izbornom krugu kreće između najmanje 7 i najviše 15 posto. Međutim, ni u jednom slučaju ne mijenjaju konačni rezultat.

U srazu Tomislava Tomaševića protiv HDZ-ova Davora Filipovića – Tomašević pobjeđuje sa 61,8% prema Filipovićevih 21,3%. Sličan rezultat bi bio i kad bi se u drugom krugu našla oba kandidata ljevice. Tomašević osvaja 52,5%, a SDP-ov Joško Klisović 21%.

Kad bi u drugom krugu bili Tomašević i Miroslav Škoro – Tomašević postaje gradonačelnik s 64,8% potpore. Škoro dobiva trostruko manje – 18,4%. Anketa pokazuje da nikakva prijetnja Tomaševiću nije ni Bandićeva nasljednica. Za Jelenu Pavičić Vukičević glasalo bi 23,3%, a za Tomaševića 59,1% birača. I u slučaju druge žene, omjeri se znatno ne mijenjaju. Rezultat bi bio: 26,5% za Vesnu Škare Ožbolt, a 57% za Tomaševića.

Stranke lijevo od centra mogle su imati većinu u Skupštini

Koliko god pobjeda izravno izabranog gradonačelnika bila uvjerljiva, bez većine u Skupštini ne može gotovo ništa. Da su se stranke od centra lijevo pametnije predizborno udruživale, HRejting pokazuje da bi skupštinsku većinu osigurale na izborima. Ovako bi o vlasti mogla presuđivati u Zagrebu do savršenstva dovedena politička trgovina. Manevarski prostor za poslijeizborne saveze na ideološkoj, svjetonazorskoj ili programskoj osnovi HRejting baš ne ostavlja.

Izborni prag u Zagrebu prelazi samo pet političkih opcija. Vodeća je zeleno-lijeva koalicija s 28,7%. Slijede dvostruko slabiji HDZ s 13,4% i SDP s 13%. Uz njih u Skupštinu bi ušli još samo Domovinski pokret (7,1%) te stranka pokojnog Milana Bandića (5,4%).

Devet ispod izbornog praga

Najbliže izbornomu pragu su: Nezavisna lista Vesne Škare Ožbolt (3,8%) i Most (3,6%). Podaleko ili predaleko od praga nižu se: savez Glasa i Demokrata (2,1%), Fokus (1,5%) i Obnovimo Zagreb (1,0%). Manje od 1% potpore Zagrepčana imaju: Radnička fronta (0,8%), Živi zid (0,6%), koalicija Hrvatski suverenisti – Neovisni za Hrvatsku (0,6%) te Agrameri (0,4%).

Sve navedeno u mnogome bi mogli promijeniti neodlučni birači (16,3%) kad bi postali odlučni i izašli 16. svibnja na izbore, prenosi HRT.

Komentari