BANDIĆ, PERNAR, MRAK TARITAŠ ILI ŠVALJEK? Evo koga Zagrepčani ‘hejtaju’, a kome najviše vjeruju

Facebook

Jesu li prepoznali potencijal društvenih mreža?

Tko je ažuran, a tko nije? Koga građani lajkaju, a koga “hejtaju”? Tko je prokužio kako zasjesti na tron Zagreba? Pogled na Facebook profile kandidata za gradonačelnika Grada Zagreba govori puno o njima i njihovoj predizbornoj kampanji, ali i otkriva jesu li se uspjeli “uvući” i puls gradskog života.

Krenimo od aktualnog gradonačelnika, Milana Bandića. Iako nema svoju Facebook stranicu, Bandić ima oko 5000 prijatelja i 7 000 pratitelja na profilu. Unatoč tome, u objavama nije ažuran, a nisu mu niti skloni lajkeri i komentatori. Vjerojatno iz razloga što administratori njegovog profila objavljuju vrlo službeno i suzdržano, potpuno netipično karakteru dugogodišnjeg gradonačelnika. Također, nedostaje komunikacije sa Fejs prijateljima, stoga možemo zaključiti da njegovi PR stručnjaci još uvijek nisu shvatili važnost društvenih mreža.

Neki su važnost društvenih mreža odavno shvatili

Za razliku od njega, Anka Mrak – Taritaš na “Fejsu” doslovno rastura. Odavno su Mrak – Taritaš i njezini PR stručnjaci prepoznali potencijal koji krije ova društvena mreža, što se i na parlamentarnim izborima pokazalo kao pun pogodak. Mrak – Taritaš tako je već mjesecima u predizbornoj kampanji, a svoje aktivnosti vrlo radi dijeli na službenoj stranici. Također joj na ruku ide njezina sklonost “zafrkanciji” na vlastiti račun, ali i umjerena doza neslužbenosti. Upravo zbog toga lajka ju preko 12 000 korsnika Facebooka, a rado joj i komentiraju objave u pozitivnom tonu.

Druga dama iz ovog društva, Sandra Švaljek, ima najmanje lajkera, oko 5000. Objave joj prolaze nešto bolje nego Bandiću, no retorika joj je poprilično napadačka te ne govori puno o njezinom radu na terenu. Komentatori joj nisu skloni, no teško je zaključiti je li to zbog agresivne retorike ili njezine slabe prepoznatljivosti koja se gubi između prodornosti Mrak – Taritaš i Bandićevog populizma. Unatoč tome, Švaljek se trudi približiti građanima pa tako odgovara na komentare koje dobiva te je vrlo ažurna na ovoj društvenoj mreži.

Glavna zvijezda ‘Fejsa’

I za kraj smo ostavili glavnu zvijezdu Facebooka i Hrvatskog sabora, Ivana Pernara. Sa preko 131 000 lajkera Pernar definitivno prednjači, no moramo uzeti u obzir pratitelje diljem regije. Što se samog Zagreba tiče, Ivan Pernar i nije pretjerano ažuran. Njegova kandidatura još uvijek nije službena, no možemo ju očekivati. Pernar redovno objavljuje svoj rad na terenu, no taj teren nema veze sa Zagrebom. Unatoč tome, mora mu se priznati da se zna približiti malom čovjeku, a također komunikacira s građanima. Ivan Pernar zasigurno je populist novog doba.

Hoće li se stanje na Facebooku preslikati i na izborne rezulate, ostaje nam za vidjeti, no jedno je sigurno – društvene mreže igraju veliku ulogu kako u predizbornoj kampanji, tako i u gradnji vlastitog imidža. Brojni političari to su davno shvatili, a oni koji nisu moraju se naučiti ići u korak s vremenom. Na Facebooku se rade najbolje reklame vlastite osobnosti.

>>>PUHOVSKI O LOKALNIM IZBORIMA: ‘Sandra Švaljek je očajna, a zdravstveno stanje Milana Bandića ozbiljno je ugroženo’

>>>I ON BI NA ČELO GRADA: Pernar bi mogao biti novi kandidat u utrci za gradonačelniko mjesto 

>>>VELIKI INTERVJU ANKE MRAK TARITAŠ: Otkrila nam je što planira sa Zagrebom

 

 


Komentari