BANDIĆ PARADIRA PO SKELAMA: Farbao zidove u rozo i dodatno ugrozio zgradu u centru Zagreba

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Sitno se odbrojava do lokalnih izbora pa bi valjalo “zasukati rukave” i ozbiljno se baciti na posao. Gradonačelnik Milan Bandić svjestan je činjenice da “mora delat” kako bi pomeo konkurenciju, a ovih ga se dana moglo vidjeti i kako boji zid u centru Zagreba.

Telegram piše kako je ova Bandićeva sanacija samo “mazanje očiju”. Naime, predstavnik stanara u Trenkovoj ulici rekao je kako su radnici, koje je poslao Grad, zatvorili njihov oštećeni krov crnom folijom. Nekoliko dana kasnije crnu su zakrpu zamijenili narančastom folijom, bez vidljivog razloga osim toga što tako više podsjeća na originalnu boju cigle.

O operaciji bojanja OSB ploča više je Telegramu ispričala žena koja stanuje u zgradi na kojoj je nedavno izveden upravo takav zahvat. Zgrada u Prilazu Gjure Deželića 12 stradala je već u potresu 22. ožujka, ali ta su oštećenja stanari sanirali. Potres koji je 29. prosinca razorio Petrinju izazvao je novu štetu. Urušila su se oba zabatna zida, zapadni i istočni, koji su pali na susjedne kuće. Stanari su oštećenja odmah prijavili, pa su vatrogasci stigli nakon nekoliko dana.

Vatrogasci su uklonili cigle koje su prijetile da će pasti sa zgrade. No, nisu uklonili zabatne zidove koji su u potresu jako oštećeni, ali nisu se potpuno srušili, priča nam sugovornica. S obzirom na to da nije bilo naznaka kako će se netko iz Grada uskoro prihvatiti tako ozbiljnih popravaka, stanari Deželićevog prilaza iskoristili su priliku da pitanje o hitnoj sanaciji svoje zgrade postave samom gradonačelniku Bandiću.

Zvali su emisiju Radio Sljemena Zagrebi po Zagrebu i objasnili da njihovi zabatni zidovi prijete da će pasti na ulicu. “Tražili smo da grad postavi tunel za zaštitu prolaznika i pomogne nam u onoj osnovnoj, hitnoj sanaciji”, kaže nam stanarka iz Deželićeve. “Gradonačelnik je odgovorio kako će on već sutra organizirati da netko sanira sve oštećene zabatne zidove u centru grada”, dodaje.

Kada su sljedećeg dana počeli stizati pozivi iz različitih gradskih tvrtki i organizacija, stanari Prilaza pomislili su da će njihovi problemi uskoro biti riješeni. “Zvali su iz Grada, zvali su iz Gradskog stambeno-komunalnog gospodarstva, obećali su poslati statičara i ograditi opasan dio oko zgrade. Većina toga zaista se dogodila, a došla su i dvojica građevinara koji su kratko pregledali zgradu”, priča sugovornica.

Nedugo nakon toga stanari zgrade u Deželićevom prilazu dobili su ponude za sanaciju koje su, smatraju, bile nerazumno skupe. Istovremeno, od Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva dobili su poruku da će hitnu sanaciju morati platiti sami, iz pričuve. Kada su vidjeli da neće biti pomoći od građevinaca koje je poslao Grad, sami su pronašli tvrtku koja je pristala obaviti posao po višestruko nižoj cijeni.

“No, negdje oko 20. siječnja odjednom su se pojavili radnici koji su rekli da ih je poslao Grad Zagreb te da moraju zatvoriti rupe na zabatnim zidovima”, priča nam dalje gospođa. Predstavnica suvlasnika zgrade pokušala je koordinirati radove građevinaca koje su unajmili sami i onih koje je poslao Grad, ali pritom nije imala previše uspjeha. Radnici iz Grada odbili su prijedlog da pričekaju rušenje zabatnog zida, te da zatvore rupu koja bi tako nastala.

“Rekli su da imaju nalog iz Grada i da sada rupu moraju zatvoriti smjesta. Nije pomoglo ni to što smo nazvali GSKG i objašnjavali kakva je situacija. Naprosto nisu htjeli pričekati tri ili četiri dana da naši građevinari sruše zabatni zid. Njihovi radnici na kraju su zatvorili rupu na rasklimanom zabatu”, priča stanarka.

Nastavlja kako su radnici poslani iz Grada zatvorili postojeću rupu OSB pločama i tako dodatno opteretili već oštećeni zid. Kada su građevinari otišli, stanari su nastavili raditi na svojem projektu ozbiljne sanacije zabata, koja bi, naravno, uključivala i uklanjanje nedavno postavljenih OSB ploča. No, to nije bila posljednja intervencija grada na njihovom ruševnom zabatu.

“U petak, 29. siječnja, ponovo su nas kontaktirali iz GSKG-a, i rekli da će doći radnici koji će te ploče bojati u boju cigle. Pokušali smo im objasniti da to neće ići tek tako, da će ponovo morati dizati skele ili dovoziti dizalicu, i da sve to skupa nema previše smisla jer će ploče ionako biti uskoro uklonjene. Odgovorili su da oni imaju nalog i da moraju poslati radnike”, ispričala je stanarka.

Radnici su se konačno pojavili u utorak, i kako je najavljeno iz Grada, pobojali OSB ploče. “To čak i nije boja cigle, nego neka roza nijansa koja nema veze s bojom zgrade”, bespomoćno se smije sugovornica i objašnjava što to točno smeta nju i njezine susjede:

“Ljutiti smo zbog toga što se gradski novac troši na kozmetičke zahvate. Time ništa nije postignuto – ako udari jači potres, ostaci zabatnog zida srušit će se zajedno s OSB pločama. Osim toga, mi uskoro krećemo u izgradnju novih zabata, a ploče ćemo maknuti. Uz sve to, građevinar kojeg smo angažirali smatra da su one samo dodatno opteretile ostatke postojećeg zida i povećale opasnost od njegovog pada”, zaključuje sugovornica Telegrama.


Komentari