BANDIĆ IMA TAJNI PLAN ZA POBJEDU? Ovaj ‘as’ iz rukava će izbaciti na prvu obljetnicu zagrebačkog potresa

Izvor: Facebook/Ilustracija

Milan Bandić u planu ima obnovu Zagreba, ali nacrt tog plana drži se u tajnosti. Javnosti će biti objavljen na prvu obljetnicu potresa, 22. ožujka.

Na izradi plana radili su urbanisti, arhitekti, sociolozi, konzervatori i demografi. Navodno rade na “zelenoj” obnovi stare gradske jezgre kako bi postavili temelj za zeleni razvoj cijelog grada. Iz Grada poručuju da je riječ o procesu koji će trajati 15 do 20 godina.

“Proveli smo tamo i sociološko istraživanje, anketu među ljudima koji tamo žive i rade i pitali ih što očekuju od obnove, tako da se i njihovi dojmovi uzimaju u obzir”, rekao je Ivica Rovis, pročelnik Zavoda za prostorno uređenje za Večernji list.

Osim protupotresne sanacije, gradsku jezgru očekuje unaprjeđenje mobilnosti, očuvanje susjedstva i očuvanje njezinog urbanog identiteta. Troškovi cijelog projekta još nisu otkriveni, ali iz Gradske uprave razmišljaju o prijavljivanju za EU fondove, za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

U projekt su uključena i neka poznata lica. Krešimir Rogina, jedan od autora plivališta Mladost i Marijan Hržić, autor NSK, Cibone i Eurotowera angažirani su za predlaganje modela obnove. U Gradu u planu imaju dva modela, tradicionalistički i avangardni, a građani će, navodno, moći birati između njih.


Komentari