ANKA MRAK – TARITAŠ: ‘Sustavno bavljenje otpadom omogućuje zapošljavanja te zdrav i čist grad’

Petar Glebov/PIXSELL

Predstavljanje programa “Pametno gospodarenje otpadom”.

Anka Mrak-Taritaš, kandidatkinja HNS-a za gradonačelnicu Zagreba, održala je press konferenciju na kojoj je predstavila točku svog programa o gospodarenju otpadom u Zagrebu.

“Otpad je problem EU, svijeta i kojim ćemo se baviti iduće stoljeće. Tako je i u Hrvatskoj. Neke općine i gradovi su to počeli dobro rješavati. U Zagrebu su sve lampice u crvenom, kao iznad bolesničkog kreveta. Kad stavljate problem pod tepih nastaje veliko brdo i na to se možete popiknuti. Otpad ne treba koristiti u smislu politike”, rekla je Anka Mrak-Taritaš.

Istaknula je kako otpad nije smeće nego energent te dodala da se on može koristiti i na taj način.

“Može se koristiti za grijanje. Sustavno bavljenje otpadom omogućuje zapošljavanja i omogućuje zdrav i čist grad“, objasnila je Mrak-Taritaš.

Također je rekla kako su ciljevi sprečavanje nastanka otpada, osnivanje centra i zatvaranje i sanacija Jakuševca te je stavila naglasak na odgovorno ponašanje. Objasnila je kako postoje dvije grupe problema i da je potrebna edukacija kako bi se prema otpadu odnosilo na odgovarajući način.

“Grad u ovom času ima niz tvrtki koje se bave otpadom. Kad ćemo zaista plaćati otpad prema količini, onda ćemo odvajati otpad”, rekla je Mrak-Taritaš.

Smisao je da plaćamo prema otpadu koji proizvodimo, a ne prema površinama ili volumenu kante, smatra ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba.

>>>VELIKI INTERVJU ANKE MRAK TARITAŠ: Otkrila nam je što planira sa Zagrebom


Komentari