Anka Mrak-Taritaš otkrila kome će prvom uputiti poziv ako postane gradonačelnica Zagreba

Kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak-Taritaš održala je konferenciju za medije ispred Osnovne škole „Dr. Ivan Merz”.

„Kao  svakog 22. u mjesecu nakon potresa, i danas izlazim pred javnost i upozoravam da od obnove Zagreba nema ništa. Kako to izgleda 13 mjeseci nakon potresa, odlično se vidi ovdje na Osnovnoj školi ‘Dr. Ivan Merz’ gdje je Grad Zagreb izvjesio obavijest da se završetak radova očekuje 1. rujna 2021., a od radova se ne događa gotovo ništa“, istaknula je Mrak-Taritaš.

Mrak-Taritaš je upozorila da “apsolutno ništa u vezi sa obnovom ne funkcionira kako treba, a građani se na svakom koraku susreću s preprekama i problemima ili obnavljaju sami ako mogu”. Kao poseban problem je istaknula statičku sigurnost odgojno-obrazovnih institucija ustvrdivši da “do današnjeg dana ne znamo statičku sigurnost odgojno-obrazovnih objekata i hitno je potrebna izrada seizmičkog certifikata za sve škole i vrtiće kojima je osnivač Grad Zagreb, ali i za sve druge javne ustanove”.

Osim sigurnosti za građane koju smatra prioritetom, Mrak-Taritaš istaknula je i da obnovu treba iskoristiti i za „obnovu ili uvođenje infrastrukture koja sada ne postoji, kao što su liftovi“ te kao   “priliku za transformaciju pojedinih dijelova grada”. Ustvrdila je kako se “nažalost ništa od toga u Zagrebu ne događa” te kako “bi se svi koji se prave da se bave obnovom u Zagrebu trebali od srama pokriti ušima, posebno kad se sjetimo kako je tekla obnova nakon potresa 1880. godine“.

Najavila je kako će joj prvi potez nakon izbora bude li izabrana za gradonačelnicu biti poziv premijeru na sastanak na kojem “jasno treba reći da ministar ništa ne radi, Fond je apsolutno beskoristan, a Zakon o obnovi je neprovediv i treba ga što prije mijenjati”. Zaključila je kako bi se “o zagrebačkoj obnovi mogao napraviti priručnik o tome kako se obnova ne provodi”.

Kandidat za zamjenika gradonačelnice Marko Torjanac upozorio je da su u potresu oštećene i mnoge kulturne ustanove te istaknuo kazalište Gavella koje je, kako kaže, “školski primjer izvlačenja novca iz gradskih institucija i njihovog uništavanja,  a potres je dodatno narušio statičku stabilnost zgrade kazališta”.

Mirando Mrsić, drugi kandidat za zamjenika gradonačelnice, istaknuo je kako je “simbioza između Jelene Pavičić Vukičević i HDZ-a jasna“ te kako „apelira na građane da ne dozvole da oni ponovo imaju vlast u Zagrebu i većinu u Skupštini i da glasaju za Anku Mrak-Taritaš koja ima potrebno iskustvo i znanje te može garantirati brzu, fer i kvalitetnu obnovu Zagreba ”.

Komentari