LJUTITI UČITELJI PORUČILI SVOJIM SINDIKATIMA: ‘Dostojanstvo tražimo, ali obraz ne damo!’ Evo o čemu se radi

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Nastavnici su ljutiti zbog ponašanja čelnika sindikata koji su ovog tjedna na Markovom trgu izveli performans u kojem su obradili Škorinu pjesmu i zasvirali harmoniku. Na stranici ‘Nastavnici organizirano’ prosvjetna radnica Dajana Vidaković je jasno dala do znanja što misle o sindikalistima, navodeći kako su učitelji u samo 36 sati doživjeli seriju gafova od strane sindikalista.

Njezinu objavu prenosimo u cijelosti:

“Posljednja dva tjedna svjedočimo najuspjelijem, najdugotrajnijem i svakako najmasovnijem štrajku koji je hrvatsko školstvo vidjelo desetljećima. Ljudi su jedinstveni, bez obzira na sindikalnu (ne)pripadnost, školu u kojoj rade, stručnu spremu, radno mjesto, politička stajališta…
A onda u samo 36 sati doživimo seriju gafova kakvu bi samo Leteći cirkus Montyja Pythona mogao smisliti.

I naši školski sindikati.

Prvo su Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjoj školi priredili prosvjedno-pjevački performans pod prozorima premijeru. Mišljenja o njemu su podijeljena, nekima je bio po volji, drugima ne – ali duhove je najviše uzburkao izbor glazbe. Naime, jedna od pjesama koju su obradili i otpjevali u štrajkaškom aranžmanu je i pjesma predsjedničkog kandidata Miroslava Škore, koji su zlobnici automatski protumačili kao iskazivanje podrške rečenom gospodinu.”

Kakve veze ima što Škoro misli o štrajku?

“Mi smo odabrali gledati na to kao na nesmotrenost i omašku.
Nakon današnje presice, nismo baš sigurni.
Naime, danas je predsjednik NSZSŠ, Branimir Mihalinec, na konferenciji za novinare javno pozvao predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i predsjedničkog kandidata Škoru da iznesu svoje mišljenje o štrajku.

?

??

???

Predsjednica Republike Hrvatske je svoje mišljenje o najmasovnijem zabilježenom štrajku u hrvatskoj prosvjeti već iznijela. Njezina tišina u posljednja dva tjedna je gromoglasna i govori vrlo rječito što misli o nama i našem štrajku.

Ali kakve veze ima što predsjednički kandidat i poznati estradnjak Škoro misli o štrajku?
A ako ćemo anketirati predsjedničke kandidate, zašto onda nismo pitali i Mislava Kolakušića, Dejana Kovača, Daliju Orešković… ili čak Milana Bandića 2.0, Avu Karabatić i Ivana Pernara za njihovo mišljenje? Ima ih šesnaest, zašto tražiti mišljenje samo od dvoje?”

Poruka sindikatima: “Ako želite zadržati ovakav broj štrajkaša, dobro promislite o aktivnostima.”

Potom je nastavila s porukom sindikalistima.

“Dragi sindikati, mreža Nastavnici organizirano štrajk svesrdno podržava. Pokazujemo to i svojim aktivnim angažmanom na društvenim mrežama, održavanjem morala i štrajkaškog raspoloženja. Ono što NE podržavamo je da se štrajkom u kojem sudjelujemo trguje, prodaje ga se predsjedničkim kandidatima (bili oni desni, lijevi, gornji, donji, i bilo koje dugine boje) za njihovu samopromociju, pogotovo kada se zauzvrat može dobiti samo podjela štrajkaškog tijela i bijes šire javnosti.

Ako želite zadržati ovaj broj štrajkaša i ovakvo zajedništvo na terenu, jako dobro promislite kakve ćete promotivne i samopromotivne aktivnosti organizirati, te kome ćete skupljati političke bodove. Ne trgujte našim obrazom.

Opipajte puls vašeg članstva. Možemo vam jamčiti da nije sretno. A bez članstva, nemate ni štrajk niti sindikat.

Već smo mnogo puta naglasili kako štrajkamo za svoje dostojanstvo. Slušajte nas pažljivo, sindikati – dostojanstvo tražimo, a obraz ne damo!”, navedeno je na stranicama mreže Nastavnici organizirano.

Osim Dajane Vidaković, mnogi drugi prosvjetni ostavljali su svoje komentare vezane uz čelnikov poziv Škori.

“Može li netko nama glupima objasnit čemu sastanak sindikata sa Škorom?”- upitao je jedan član grupe.

“Dragi sindikalni vođe, KOJI JE VAMA JARAC?????” – bila je još jedna od objava.

“Vrlo sklizak teren. Postotak odaziva na štrajk bi sindikalnim vođama trebao pokazati i da bi se nezadovoljstvo, ukoliko štrajk propadne njihovom krivnjom, moglo vrlo lako usmjeriti prema njima. Još jedan “uspješan” štrajk bi mogla biti kap koja će preliti čašu” – komentirala je jedna članica grupe, dajući do znanja kako su namjere prosvjetnih radnika ozbiljne.

“Ovi sindikalni vođe će sve upropastit, poštena borba za koeficijenten se pretvara u estradno glumatanje! Pod hitno ih zaustaviti!” – oštro je komentirala članica grupe.

Sudeći po ovim porukama upućenim sindikatima, jasno je da nastavnici nisu imali namjeru uplitati politiku niti se ikome prikloniti, iako je možda u javnosti tako ispalo.


Komentari