Ljubav prema egzotičnim životinjama? Ako vlasnicima pobjegne ljubimac, kazni nema, a Zagrepčani najčešće odbacuju ovu vrstu kornjače!

Bradata agama u Dumovcu (foto: Sklonište za nezbrinute životinje Dumovec)

Posljednjih dana pažnju javnosti plijene objave na službenoj stranici gradskog azila Dumovec, no ovoga puta nije riječ o preslatkim psećim očima i zaigranim mačićima već egzotičnim životinjama.

Naime, prije nekoliko dana iz Dumovca su javili kako su sugrađani pronašli bradatu agamu u šetnji Markuševečkom Trnavom. No, bradata gama, koja inače slovi kao vrlo inteligentna životinja, privržena ljudima, nije dugo ostala u Dumovcu, već je istu večer njena vlasnica došla po nju.

Bradata agama u Dumovcu (foto: Sklonište za nezbrinute životinje Dumovec)

S obzirom na opis životinje kao vrlo pametne i sklone ljudima, pomislili bi da je riječ o psu ili mački, no Zagrepčani vole egzotične životinje, što i potvrđuje naš razgovor s Tatjanom Zajec, voditeljicom skloništa Dumovec.

Zanima me koliko ste imali intervencija u kojima ste spašavali egzotične životinje koje su pobjegle vlasnicima?

Prošle je godine terenska ekipa Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba imala čak 2225 izlazaka na teren. Najviše intervencija bilo je zbog pasa, mačaka te divljih životinja. Petnaest intervencija bilo je vezano uz egzotične ptice, a četiri su se odnosile na ostale egzotične životinje – pitona, zamorca i tri hrčka.

“Svake godine u Zagrebu bilježimo nekoliko slučajeva na isti način odbačenih hrčaka i zamoraca” (foto: Azil Dumovec)

O kojim je životinjama riječ?

Egzotične ptice koje su u Zagrebu prošle godine odletjele iz svojih domova, a koje smo mi prihvatili, su nimfe, rozenkolisi, tigrice, are i baraband. Među odbjeglim egzotičnim kućnim ljubimcima u prethodnim godinama dominiraju ptice, no u rukama nam se znaju naći i razni egzotični gmazovi. Zagrebom su se tako bez pratnje vlasnika prošetale bradata agama i iguana. Riječ je o životinjama kojima se najčešće brzo nakon što ih preuzmemo, javi vlasnik. S druge strane crvenouhe kornjače koje se pronađu u Zagrebu, najčešće su odbačeni kućni ljubimci.

“Ovu su crvenouhu kornjaču ljudi pronašli u svojem dvorištu na Črnomercu” (foto: Azil Dumovec)

Koja je procedura nakon što zbrinete takve vrste životinja?

Sve egzotične životinje smještamo u oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba. Tamo ih pregledamo te im pružimo ostalu potrebnu skrb. Prvo čekamo da se životinjama jave vlasnici, a ako se ne jave, odlučujemo hoćemo li životinjama tražiti udomitelja ili ih smjestiti u Zoološki vrt Grada Zagreba.

Snose li vlasnici kaznu ako im pobjegne egzotična životinja?

Ne, kazne ne postoje. Vlasnici podmiruju troškove smještaja životinje dok je bila kod nas te troškove vezane uz veterinarsku skrb o njoj.


Komentari