Ljilja Vokić očitala bukvicu Blaženki Divjak: ‘Čemu tableti? Djeca trebaju razmišljati svojim mozgom’

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Bivša ministrica obrazovanja Ljilja Vokić gostovala je u Dnevniku u kojem je komentirala kurikularnu reformju, ali i rad ministrice Blaženke Divjak. Osvrnula se na štrajk djelatnika u obrazovanju

“Pa, prije svega mislim ako su sindikati korektni i pošteni onda se ne bi preko djece trebalo prelamati ono što oni zahtijevaju. Dakle, moglo se o tome pregovarati i u 7. i u 8. mjesecu, a ne sada na samom početku školske godine.

Sindikati traže, koliko sam ja informirana negdje oko četiri posto. To je u prosjeku nekih 200 kuna, mislim da je, bez podcjenjivanja, to novac, ali zbog toga se ne bi trebalo štrajkati, ako će se štrajkati. Ja sam uvijek govorila, onda se štrajka za najmanje 1000 kuna, koliko nudi gospodin Bandić. Koliko sam shvatila, on kaže da ako Vlada ne da, da će on zagrebačkim učiteljima i profesorima povećati plaću za 17 posto jer djelatnik u vrtiću ima 17 posto veću plaću nego učitelj u razrednoj nastavi. To je stvarno neprimjereno”, rekla je Vokić.

Na pitanje je li pravedno da zagrebački nastavnici i učitelji onda imaju toliku plaću, a svi ostali nastavnici u Republici Hrvatskoj puno manju, Vokić je odgovorila kako misli da Milan  Bandić ima plan.

“Pa dobro, gospodin Bandić je mudar političar. On računa da ako on da, da će onda Vlada biti prisiljena dati svima. Ja držim i pozdravljam, dapače, njegov prijedlog pa se nadam da će Vlada prihvatiti taj njegov prijedlog od 17 posto. Tek tada su učitelji izjednačeni, a sve drugo je zapravo razvlačenje iz godine u godinu. Ali trebaju se napraviti i reforme što se tiče nastave, što se tiče odjela, razreda, škola. Dakle, i tu treba napraviti određenu redukciju pa će novca biti.”

Na pitanje kako ocjenjuje reformu, osvrnula se na zaduženja nastavnika.

“Unatoč svojim godinama i iskustvu u radu u školi, mislim da to nije neka specijalna reforma, osim što će tableti zamijeniti udžbenike. Ja ne znam tko bi mogao kroz par edukacija promijeniti svoj stav, svoje obrazovanje, svoj pristup nastavi… Stalno se govori da će biti sad neki novi pristup nastavi. Pa bilo je, ja ću evo sad spomenuti jednu školu u Bjelovaru u kojoj je kolega prije 20 godina uveo određene inovacije i tražio dopuštenje i dobio je to dopuštenje. Nije to neka novina koja se sada uvodi da bi nastavnici trebali biti kreativni. Pa to se podrazumijeva.

Ako si nastavnik i ako si u razredu, ti u svakoj učionici nemaš iste učenike. Nastavnik ima različite učenike i normalno da će svojom sposobnošću, svojom inovativnošću i svojom kreativnošću približiti se tim učenicima i od njih izvući maksimum. Za to ne treba nikakva teorija i nikakva kurikularna reforma. Ne vidim smisao sintagme Škola za život. Za što smo mi išli u školu? Za što je ministrica išla u školu? Je li njena škola njoj služila za život? Je li svima nama škola služila za život? Zar naši učenici po svijetu ne osvajaju nagrade? Dolaze s osvojenim zlatom, srebrom, u najmanju ruku s brončanom medaljom. Dakle, ti učenici su to naučili u ovoj državi, u ovoj školi”, bila je kritična Vokić.

“Ne vidim razloga zašto bismo djeci davali tablete kad oni moraju razmišljati svojim mozgom. Ako mi damo sve na dlanu, pa što ćemo mi dobiti, s oproštenjem, idiote? A ne normalne ljude koji će znati svojom glavom razmišljati i koji će se znati suočiti s problemom. Koji neće kliknut da riješe svoj problem. Ne, nego oni moraju riješiti. Da se razumijemo, nisam protiv nove suvremene tehnologije, ali joj ne trebamo robovati”, zaključila je.


Komentari