Ljevičari traže poništavanje Bandićevog Memoranduma

Foto: Grad Zagreb

Zastupnik SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Matej Mišić najavio je u srijedu kako će pet SDP-ovih gradskih zastupnika danas podnijeti prijedlog za pokretanje postupka ocjene ništetnosti Memoranduma između Grada Zagreba i Eagle Hillsa te je poručio kako je gradonačelnik Milan Bandić prekoračio svoje ovlasti.

“S obzirom na to da smo prikupili sve potpise podnijet ćemo Općinskom državnom odvjetništvu, sukladno članku 327 Zakona o obveznim odnosima, prijedlog da se pokrene postupak ocjene ništetnosti ovog ugovora”, najavio je Mišić na konferenciji za novinare uoči sjednice Skupštine.

U SDP-u smatraju kako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kada je Memorandum sklopio, prekoračio svoje ovlasti.

“Neovisno o tome što je gradonačelnik govorio i pozivao se na članak Memoranduma koji govori o neobvezatnosti samog Memoranduma jasno je da je nakon što je jučer isti izašao u javnost proizlazi kako je pet njegovih članaka obvezujućih, a najsporniji je članak 14 kojim je gradonačelnik prekršio mnoge zakonske propise, prije svega Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi, Statut Grada Zagreba i Zakon o Gradu Zagrebu”, rekao je Matej Mišić.

Istaknuo je kako se spornim člankom gradonačelnik obvezao da nekretnine koje su predmet budućeg društva koje će postati udjeli, dakle, prostor dijela Zagrebačkog velesajma, Hipodroma, stadiona NK Lokomotive, neće raspolagati s njima niti ih prodavati, niti na bilo koji drugi način njima upravljati u roku od najmanje šest mjeseci.

“Postupio je suprotno i Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu Grada Zagreba kojim je propisano da za sve nekretnine čija je vrijednost veća od milijun kuna, a više od milijun i sto tisuća kvadratnih metara u gradu Zagrebu vrijedi više od milijun kuna. U krajnjem slučaju čak i da smatra da ne vrijedi toliko, ta nekretnina je morala biti procijenjena”, rekao je Mišić.

Gradonačelnik prekoračio ovlasti

Time je, kaže, gradonačelnik prekoračio svoju ovlast što je dovoljno da Državno odvjetništvo pokrene postupak utvrđivanja ništetnosti ovog ugovora.

Gradski SDP-ovci nisu podnosili kaznenu prijavu zato što im je, kaže, primarni cilj poništiti Memorandum.

U SDP-u, kaže Mišić, postoji opravdana sumnja da Memorandum koji je Bandić objavio nije njegova konačna verzija.

“Gradonačelnik nije dostavio ispravne podatke što se vidjelo s obzirom na to da je netko s ljubičastom kemijskom šarao po ugovoru i mijenjao određene dijelove”, tvrdi SDP-ovac.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras najavio je da će SDP od DORH-a tražiti i da ispita je li bilo koruptivnih i kriminalnih radnji prilikom posjeta Dubaiju kako bi građani bili sigurni da Bandić nije i na taj način zloupotrijebio njihovo povjerenje.

“Mislim da imamo koruptivni dogovor između gospodina Plenkovića i gospodina Bandića jer ovakav Memorandum bez gospodina Plenkovića i njegove suglasnosti ne bi bio potpisan. Ukoliko HDZ danas na Skupštini pokaže svojim djelovanjem da to nije tako, volio bih da razuvjeri Zagrepčane i Zagrepčanke”, rekao je Gordan Maras koji je, kako nije gradski zastupnik, konferenciju upriličio ispred Gradske skupštine.

“Sramotno je da na taj način netko upravlja sa zagrebačkom imovinom. Ja bih rekao da je ovo Kuščević na kvadrat primjer, a ako HDZ iskreno ne podržava model na koji je funkcionirao Lovro Kuščević na Braču, onda sigurno neće stati ni iza GUP-a ni iza ovakvog Memoranduma. Ukoliko su sa figom u džepu smijenili Kuščevića, u ovom slučaju će stati iza Bandića”, poručio je Maras.

Poručio je Bandiću da se neće više ponašati kao da mu je to ‘ćaćino’ te je najavio da SDP u sljedećih godinu i pol “ide u otvoreni rat s “netransparentnoj i korumpiranoj vlasti u Zagrebu” u predstojećih godinu i pol najavio rat “kako bi Zagreb konačno prodisao i kako bi pokrenuli grad”.

Komentari