‘Ljetna poledica’: Nakon ljetne sparine i prve kiše, cesta je iznimno skliska

Screenshot: wikipedia

Kad nakon ljetne sparine padne kiša, površinski sloj prašine se navlaži i cesta postaje skliska kao na poledici, to je posebice opasno na cestama u Dalmaciji i Istri, koje imaju asfalt bogat vapnencem, piše autoportal.hr.

Kiša koja padne nakon duže sparine, pretvara ceste u opasna klizišta. Najopasnije je kad prava kiša počinje, odnosno, ne kad padnu prve kapljice, nego kad se navlaži cijeli kolnik.

Kritično je kad je cesta toliko navlažena, da se vide tragovi od prolaska vozila. Tad se površinski sloj prašine pomiješa s vodom, tvoreći tanak sloj blata, koji je opasan poput leda. Problemi bi bili znatno manji, da je površina ceste, kao kod inozemnih autocesta, izvedena hrapavije.

Kako povećati sigurnost vožnje na “ljetnoj poledici” i voziti uz prihvatljivu razinu rizika? Vrijede iste preporuke kao i kod prave, zimske poledice.

  1. Vozite što sporije, ne brže od 60 km/h
  2. Povećajte razmak od vozila ispred sebe na barem 50 metara
  3. Papučicu kočnice pritišćite što opreznije te izbjegavajte naglo uključivanje nižeg stupnja, jer kotači mogu blokirati
  4. Pravodobno usporite pred svakim zavojem te izbjegavajte naglo okretanje volana
  5. Izbjegavajte sva pretjecanja
  6. Pravodobno upozorite ostale sudionike u prometu u svoje namjere, posebice pri skretanju ulijevo
  7. Pozorno motrite na ostale sudionike u prometu, posebice na motocikliste i pješake te pravodobno usporite pred pješačkim prijelazom

 


Komentari