LIJEPI POKLONI BANDIĆEVIM SURADNICIMA: Krstarenje, vrijedna nalivpera, karte za koncert,…

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Kao svjedok na nastavku suđenja u aferi Pročistač, pojavio se bivši zamjenik aktualnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića,  gdje je progovorio o Bandićevoj ulozi u toj aferi teškoj 40 milijuna eura.

Uskok smatra da je tijekom izgradnje zagrebačkog pročištača otpadnih voda za 40 milijuna eura oštećen Grad Zagreb, ali i niz privatnih tvrki koje su radile na provedbi tog projekta. Prema optužnici, uz trojicu okrivljenika tereti se i direktora Zagrebačkih otpadnih voda Antu Pavića i to za niz kaznenih djela koja uz ostalo uključuju zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju te primanje mita. Na popisu okrivljenika nalazi se Hannes Schweitzer, vlasnik tvrtke Dija graditeljstvo, ali i Damir Vuljanko te Darko Turopoljac te jedna visokorangirana osoba iz Zagrebačkih otpadnih voda.

Podsjetimo na slučaj Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba koji je preko Pavića i tvrtke Zagrebačke otpadne vode dobila Turopoljčeva firma Dija graditeljstvo, i to prema Uskoku pod sumnjivim okolnostima.

Naime, oni sumnjaju da je Pavić za taj posao, ali i naknadno podmirivanje napuhanih faktura podmićivao ljude iz grada koje je častio kupujući im skupocjene božićne darove, vodio ih je na luksuzne koncerte, večere, putovanja u Beč pa i na sedmodnevno krstarenje jahtom koja je isplovila iz Sukošana. U to je doba Jelušić rukovodio Povjerenstvom koje je odlučivalo o plaćanju vantroškovničkih radova na pročistaču koji su bili milijunski, a Uskok smatra da se i preko kontinuiranih novih neplaniranih računa izvlačio novac preko sumnjivih faktura za jednako tako sumnjive radove, piše Dnevno.hr.

”Bandić mi je rekao da mu se Pavić žalio na Povjerenstvo, on i Kojić i Prežigalo tražili su od mene da često zakazujem sjednice Povjerenstva kako bi se fakture brže plaćale”, rekao je Jalušić tijekom svjedočenja, aludirajući na pročelnike koji su s njim bili članovi Povjerenstva. Pavić je prema njegovom svjedočenju često dolazio u Poglavarstvo, a osim toga družio se s ljudima preko kojih je vršen pritisak, Jelušić je potvrdio da su dvojica profesora bili konzultanti koje je angažiralo Povjerenstvo tvrdila da su fakutre utemeljene.

Međutim, kako je njemu sve to bilo čudno on se povukao s funkcije te nakon njega dolazi Prežigalo. Uskok smatra da je nekadašnji pročelnik Ureda za izgradnju Grada Zagreba Boris Ordulj s djelatnicima Odjela za katarstar i nekretnine Grada Zagreba, koji je također bio član Povjerenstva dobio catering vrijedan više od osam tisuća kuna, Prežigalo je pak nagrađen aktovkom i dvama vrijednim nalivperima. Kojiću i Jelaviću Pavić je prema optužnici kupio karte za koncert Zvonka Bogdana, a na tjedan dana krstarenja otišli su prema Uskoku Ordulj, Ivan Višnić i Stanislav Tedeschi.

I sam Bandić navodno je bio blizak s Pavićem, a Uskok to vjeruje zbog niza računa za večere po luksuznim zagrebačkim restoranima, što Bandić demantira.


Komentari