Liječnik iz Dubrave operirao bez dijela zaštitne opreme kako bi spasio život pacijentici

Izvor: HRT

U KB Dubrava danas je obavljena prva operacija aneurizme mozga covid pozitivne pacijentice, koja je zbog stanja hitno dovezena iz Varaždina.

Neurokirurg Tonko Marinović predvodio je operacijski tim, a koliko je cijeli čin bio herojski svjedoči činjenica da je bez zaštitnih naočala operirao pacijenticu jer je to bio jedini način da joj spasi život, a to je najbitnije.

Na pitanje li bio u dvojbi s obzirom da je operacija izvedena u drugačijim uvjetima i bez cjelokupne opreme, poručio je: “Ni sekunde”.

Zahvat je trajao pet sat.

“To je bolest kod koje se ne može, prvo, dugo čekati, drugo, bolest je takva da djeluje i na oksigenaciju, znači količinu kisika u samom mozgu, a covid sam, znamo, dodatno otežava disanje pa je trebalo osigurati bolesnicu da ima normalnu cirkulaciju u mozgu da je i kašalj koji može doći kod toga ne ugrozi”, objasnio je Marinović za HRT.

Ovaj liječnik je u svojoj karijeri napravio više stotina ovakvih operacija, a ova je bila specifična zbog uvjeta na koje još nisu naišli.

“U samom trenutku operacije mora se maknuti dio zaštitne opreme, a to su naočale da bi se moglo pristupiti na operacijski mikroskop i sve to adekvatno obraditi i vidjeti”, kazao je neurokirurg.


Komentari