Lezbijski par iz Zagreba otvorio dušu: ‘Naš trogodišnji sin s ponosom govori da ima dvije mame’

Pixabay

Odrasla sam u tradicionalnoj katoličkoj obitelji. Imala sam dečke, i zapravo sam već bila u vezi s dečkom kad sam shvatila da u meni nitko ne pobuđuje osjećaje kao Petra. Nisam skroz gay, nego je ispalo da mi se jako svidjela Petra i da se tu rodila ljubav, započinje priču Iva (40), profesorica likovne kulture iz Zagreba. Njezina životna partnerica Petra (35), ekonomistica iz Zagreba, također je svoje osjećaje upoznavala postupno, svoju su priču započele za 24 sata.

Svoju su ljubavnu vezu skrivale dugi niz godina, a zatim se odlučile na zajednički život. Razmišljale su kako ostvariti san da postanju roditelji te se napokon odlučile na varijantu umjetne oplodnje, a donor je bio anoniman. Prisjetile su se kako su na taj postupak utrošile 14 000 kuna. Petra je uskoro rodila dječačića od  3800 grama i dužine  54 centimetra.

“Uskočili su njezini roditelji tako da su nam pomagali s kuhanjem, a ja sam radila sve osim dojenja. Bilo je to dosta kaotično razdoblje jer ti je prvo dijete, ništa ne znaš o tome, ali smo zajednički učile. Mi smo odabrale ravnati se prema povezujućem roditeljstvu tako da naš sin nikad nije urlao niti smo ga ostavljale da plače. Uvijek smo bile tu što god je trebalo. Također, obavezno smo ga i redovno cijepile, a nismo se pretjerano zamarale ni organskom ili posebnom prehranom. Prosječna smo obitelj i jedemo ono što nam financije omogućuju, pa tako i naš sin. Iako, uvijek je slabo spavao, a tek je nakon šest mjeseci s dohranom počeo jesti konkretnije količine hrane. Prve riječi su bile mama”, rekla je Petra za 24 sata.

Ne zamaraju se time što će donijeti budućnost. Svog dječaka odgajaju da bude otvorenih nazora i bez diskriminacije, a dodaju kako se vrlo aktivno bore za prava LGBT sugrađana posjećujući radionice namijenjene istospolnim obiteljima u organizaciji udruge Dugine obitelji kao i Gay pride. Njihova seksualna orijentacija, kažu, nimalo ne umanjuje njihove roditeljske kompetencije jer svom dječaku pružaju sve što i druge obitelji kako bi odrastao u sretnog čovjeka, piše 24 sata.

Niti jedan gay par u Hrvatskoj nema zakonsku mogućnost posvajanja djece i to je pitanje zbog kojeg su Republici Hrvatskoj počele stizati tužbe homoseksualnih parova.

Centar za socijalnu skrb njihov zahtjev nije ni razmatrao, tvrde da zakoni posvojenje dopuštaju samo vjenčanim ili izvanbračnim heteroseksualnim parovima te samcima: posvojenje zakonski nije omogućeno istospolnim partnerima, bili oni u životnom partnerstvu ili ne, piše 24 sata.


Komentari